Tegen Georgië

Oranje oefent vanavond in uitzwaaiwedstrijd ook weer met 5-3-2-systeem

06 juni 2021 08:46 Aangepast: 06 juni 2021 09:55
Bondscoach Frank de Boer Beeld © ANP / Koen van Weel

Om 18.00 uur speelt het Nederlands elftal zijn tweede en laatste oefenwedstrijd voor het Europees kampioenschap.

Bondscoach Frank de Boer houdt vanavond in de zogenoemde uitzwaaiwedstrijd in Enschede tegen Georgië vast aan een tactiek met vijf verdedigers, het beoogde systeem voor het eerste EK-duel met Oekraïne op zondag 13 juni. Memphis Depay wordt voorin aan Wout Weghorst of Luuk de Jong gekoppeld.

Rentree Daley Blind?

Matthijs de Ligt moet deze laatste test voor het EK waarschijnlijk overslaan. De verdediger van Juventus staakte gisteren de training met liesklachten. Maarten Stekelenburg is de keeper van Oranje in het stadion van FC Twente, met maximaal 7500 fans op de tribune.

Mogelijk maakt ook de van een enkelblessure herstelde Daley Blind zijn rentree.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Is Oranje klaar voor het EK? Met de sfeer zit het wel goed

Rumoerige voorbereiding

Woensdag speelde Oranje zijn eerste oefenwedstrijd, tegen Schotland. Het werd in het Portugese Almancil 2-2, en tijdens die wedstrijd ging er veel mis. Pas nadat het team van De Boer was overgeschakeld van een 5-3-2-systeem naar 4-3-3, begon het te lopen tegen een tegenstander die zeven vaste krachten miste vanwege coronavermoedens in de Schotse selectie.

De voorbereiding van Oranje verloopt sowieso wat rumoerig. Zo was er afgelopen week veel ophef over de vaccinaties van de spelers. De KNVB heeft de internationals niet verplicht om zich te vaccineren. Sommigen, zoals Memphis Depay en Matthijs de Ligt lieten daarop in een interview met RTL Nieuws weten dat ze zich niet hadden laten prikken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Nederlands elftal weet niet te winnen van Schotland in oefenwedstrijd

Jasper Cillessen 

De Ligt liet een dag later, nadat de uitspraken van beiden tot commotie hadden geleid, weten zeker niet tegen vaccinatie te zijn. Op zijn twitter-account viel ineens te lezen: ''In mijn recente interview gaf ik geen duidelijk antwoord. Om alle twijfel weg te nemen: ik ben absoluut voorstander van het Covid-19-vaccin en zal deze zo snel mogelijk nemen.'' 

En de voorbereiding van het Nederlands was nog niet eens begonnen, of de eerste onheilstijding had zich al aangediend. Eerste doelman Jasper Cillissen testte positief op corona en moest in quarantaine. Gevolg: niet mee op trainingskamp naar het Portugese Lagos. Later kreeg hij te horen dat hij geen deel meer uitmaakte van de EK-selectie. AZ-keeper Marco Bizot is zijn vervanger.

Bekijk ook - Oranje doet weer mee: dit is de weg naar de EK-zege

Na zeven jaar heeft Nederland zich eindelijk weer gekwalificeerd voor een groot voetbaltoernooi. Al gaat het Europees kampioenschap voetbal dit jaar net wat anders dan andere jaren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore