Vanavond tegen Schotland

Is Oranje klaar voor het EK? Met de sfeer zit het wel goed

02 juni 2021 06:56 Aangepast: 02 juni 2021 08:46
Davy Klaassen, Marten de Roon, Daley Blind, Frenkie de Jong en Jurriën Timber Beeld © ANP

Nog ruim een week en dan begint Oranje aan z’n eerste EK in 9 jaar. Vanavond – in de eerste van twee oefenwedstrijden - moeten de contouren zichtbaar worden van de ploeg die zichzelf als een van de outsiders voor de titel beschouwt. Hoe staat Oranje ervoor? De sfeer is goed, maar de eerste week is niet bepaald rimpelloos verlopen.

Verdediger Nathan Aké was gisteren de laatste speler die aansloot bij Oranje. Een week nadat de eerste internationals zich gemeld hebben voor de voorbereiding, heeft Frank de Boer eindelijk zijn 26 spelers bij elkaar.

Maar om nou te zeggen dat het rustig is rondom Oranje… En daar is de bondscoach zelf medeverantwoordelijk voor. Zijn eerste persconferentie was – eufemistisch uitgedrukt - wat rommelig. Hij dichtte Donny van de Beek veel meer speeltijd toe dan hij afgelopen seizoen gemaakt heeft bij zijn club Manchester United, en gaf aan alle spelers die niet de definitieve selectie hebben gehaald, te hebben afgebeld. Terwijl dat niet het geval is, is in dit fragment te zien:  

Hij had het in die persconferentie ook over de twee tieners binnen de Oranje-selectie, Ryan Gravenberch en Cody Gakpo. Die laatste is al 22. De andere tiener in het gezelschap, Jurriën Timber, had hij over het hoofd gezien. ''Ik kijk niet zo positief terug op mijn persconferentie'', stak De Boer bij de NOS de hand in eigen boezem. ''Dit was niet mijn beste. En daar wil ik het bij laten. Laten we ons focussen op het voetbal.''

Oranje speelt vanavond z’n eerste van twee oefenwedstrijden in aanloop naar het EK. In het Portugese Almancil, waar Oranje op trainingskamp is, zijn de Schotten de tegenstander.

De Boer: ''Het is de kortste voorbereiding ooit, volgens mij. Volgende week zondag gaan we al beginnen aan het toernooi. Dus de spelers moeten vanavond wel een beetje het gevoel gaan krijgen.'' Maar gelijk een hele wedstrijd in de gewenste EK-opstelling spelen, lijkt een utopie. ''Frenkie (de Jong), Gini (Wijnaldum) en Nathan (Aké) hebben zich pas later bij de groep gevoegd. Die zullen vanavond dus sowieso niet volle bak spelen.''

Tegenslagen

De bondscoach kreeg in de eerste anderhalve week van de voorbereiding wat tegenslagen te verwerken. De groep was net bij elkaar toen eerste doelman Jasper Cillissen positief getest werd op corona. Inmiddels is ook duidelijk dat hij niet op tijd fit kan zijn voor het EK en dus buiten de selectie wordt gelaten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Jasper Cillessen mist trainingskamp Oranje vanwege positieve coronatest

Met pijn in het hart moest De Boer deze beslissing nemen: ''We weten niet hoelang het gaat duren tot dat hij weer honderd procent fit is. Ik wil wat dat betreft geen risico nemen. We staan aan de vooravond van een EK en ik wil zekerheid.''

Corona loopt ondertussen als een soort rode draad door de voorbereiding. Afgelopen weekend barstte al een bommetje nadat Memphis Depay en Matthijs de Ligt voor de camera van RTL Nieuws aangaven zich voorlopig niet te willen laten vaccineren.

De Ligt en Depay nog niet gevaccineerd: 'Geen fan van vaccinaties'

Inmiddels is Matthijs De Ligt teruggekomen op deze uitspraken

Het leek bijna alsof alle 17 miljoen bondscoaches in Nederland zich er een mening over vormden. Vooral bij centrale verdediger De Ligt kwam de storm van kritiek die dat bericht losmaakte, flink binnen. Een dag later gaf hij aan om bij de eerste de beste gelegenheid zich toch te willen laten vaccineren.

Inmiddels hebben de beleidsbepalers bij Oranje besloten dat er niet meer over corona wordt gesproken. Het voorval, en het wegvallen van de eerste doelman, lijkt de sfeer binnen het elftal geen schade te hebben berokkend. Integendeel. Het team oogt stabiel en klaar voor de zware taak die voor hen ligt.

Zes weken bovenop elkaar

''Ik heb het gevoel dat dit echt al een team is'', constateert FC Barcelona-ster Frenkie de Jong. ''Tot nu toe is het ook altijd gezellig geweest met dit team. Dat moeten we vooral zo houden. Maar dat is geen probleem bij deze ploeg. Ook al zitten we nu zes weken echt boven op elkaar.''

Oranje zal als een hechte groep het verschil moeten gaan maken. Voetballend worden we op dit moment niet als de grote favoriet voor de titel gezien. Tip voor je voetbalpoule: de titelkandidaten zijn landen als Frankrijk, Spanje en België. Maar als de teamgeest bij Oranje goed is, behoort een mooi resultaat zeker tot de mogelijkheden.''Ik denk dat teamgeest misschien wel het allerbelangrijkste is'', zijn de wijze woorden uit de mond van Matthijs de Ligt.

''Je hebt vaak genoeg gezien dat teams die op papier de favoriet zijn, het vaak niet halen. En teams die op papier de underdog zijn, zoals bijvoorbeeld Griekenland op het EK in 2004, het toernooi winnen. Ik denk dat het heel belangrijk is dat de sfeer binnen de groep goed blijft, dat iedereen in harmonie te werk gaat. Dan kom je tot het beste resultaat.''

Je zou bijna kunnen denken dat De Boer daarop zijn selectie heeft samengesteld. ''Deze spelersgroep is heel divers'', zegt de coach trots. ''We hebben spelers die hun poot niet terugtrekken in een duel, heel technische spelers en enorm talentvolle spelers. Het is een mooie mix.''

Vanavond is de eerste testcase op weg naar het EK. Het is maar een oefenwedstrijd, maar een goed resultaat tegen Schotland kan gelijk van grote waarde zijn.

Onze verwachte opstelling vanavond:

Doel: Krul;  Verdediging: Dumfries, De Ligt, De Vrij, Aké, Wijndal;  Middenveld: De Roon, Wijnaldum, Frenkie de Jong; Aanval: Luuk de Jong, Depay.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore