Ga naar de inhoud
Voetbal

Doelman Rulli grote held Villarreal in finale tegen ManUnited

Doelman Gerónimo Rulli heeft zich bij Villarreal in Gdansk een beetje onsterfelijk gemaakt. De Argentijnse keeper groeide in de finale van de Europa League tegen Manchester United uit tot de grote held van de Spanjaarden.

In een zenuwslopende strafschoppenreeks schoot hij eerst zelf raak uit de elfde penalty van zijn ploeg waarna hij het schot van collegakeeper David De Gea keerde: 11-10. Daarmee bezorgde hij Villarreal de eerste grote prijs in Europa. Na 90 minuten en de verlenging was de stand 1-1.

Succescoach Unai Emery pakte dankzij de hoofdrol van Rulli alweer zijn vierde titel in de Europa League. Collega Ole Gunnar Solskjaer daarentegen wacht nog op zijn eerste internationale hoofdprijs als coach. ManUnited bleef op zes Europese titels staan. Donny van de Beek bleef in Polen reserve

Manchester United maakte aanvankelijk een ietwat vrijblijvende indruk. De Engelse formatie speelde alsof het wel goed zou komen in de finale. Het vele balbezit leverde geen uitgespeelde kansen op. Daarvoor was het tempo te laag en de aanvalsopbouw te voorspelbaar.

Villarreal speelde met meer vechtlust, passie en wilskracht. De Spaanse subtopper hield veel man achter de bal en verdedigde geconcentreerd. Met snelle tegenstoten zocht het collectief van coach Unai Emery de aanval. In de 29e minuut ontsnapte Gerard Moreno aan de Britse aandacht, waardoor de clubtopscorer uit een vrije trap van Daniel Parejo de bal kon intikken.

Na de rust toonde United wat meer beleving. Het was Edinson Cavani die zijn ploeg echt in de wedstrijd bracht. De bal belandde fortuinlijk voor de voeten van de altijd op scherp staande Uruguayaan, die meteen toesloeg (1-1). De gelijkmaker kreeg de goedkeuring van de VAR, met Pol van Boekel als één van de assistenten.

ManUnited speelde na de gelijkmaker echt om te winnen. Villarreal kwam nauwelijks meer onder Engelse druk vandaan en stuurde met succes aan op een verlenging. Daarin was de Spaanse ploeg weer wat sterker, ook dankzij de vijf wisselspelers die Emery eerder al had ingebracht.

Collega Solskjaer paste zijn eerste wissel opvallend genoeg pas na 100 minuten toe. Daarna kwamen er nog vier verse krachten bij United in, maar Van de Beek moest blijven zitten. Grote kansen deden zich niet meer voor in de verlenging waarna Rulli in een historische strafschoppenreeks uiteindelijk het verschil maakte.

Bron: ANP