Voetbal

Ajax scoort in Europa met omsmelten kampioensschaal in sterren

12 mei 2021 16:08 Aangepast: 12 mei 2021 16:08

Ajax krijgt internationaal veel aandacht voor de manier waarop het de 35e landstitel met haar fans deelt. De actie leidt tot veel reacties vanuit de grote Europese voetballanden. Vooral Engelse voetballiefhebbers gaan helemaal los, met reacties als "That is absolutely incredible".

Ajax liet woensdag in een filmpje op internet weten dat het de kampioensschaal heeft laten omsmelten in 42.000 kleine 'kampioenssterren'. Alle seizoenkaarthouders ontvangen vanaf woensdag 'a piece of Ajax'. Het filmpje van de acties was woensdagmiddag al meer dan 1,3 miljoen keer bekeken. Ajax-fans zonder seizoenkaart en verzamelaars bieden op veilingsites honderden euro's op de 'kampioenssterren.'

Om uit de schaal ruim 42.000 sterren te vervaardigen werd samengewerkt met De Tingieterij, sinds 1985 de vervaardiger van de schaal voor de kampioen van de Eredivisie. Niet eerder kwam een exemplaar retour bij de makers. "Een heel bijzondere actie van Ajax waar wij graag aan wilden meewerken", zegt eigenaar Martijn van Zon van De Tingieterij.

Kampioenssterren

"We zijn begonnen met het smelten van de schaal die is gemaakt van tin en 2.575 gram weegt", legt van Zon uit. "Het vloeisel is nauwkeurig aangevuld en vermengd met de juiste hoeveelheid zuiver tin, waarna de sterren zijn gegoten en gepolijst. Daarna zijn ze per post naar de seizoenkaarthouders van Ajax verstuurd. De kampioenssterren wegen 3,45 gram per stuk en bevatten elk 0,06 gram schaal."

"Wij hebben het dit seizoen grotendeels zonder onze fans moeten doen", legt algemeen directeur Edwin van der Sar de actie uit. "Althans, ze zaten niet op de tribune. Desondanks hebben onze spelers hun steun iedere wedstrijd gevoeld. Bijvoorbeeld via social media en op weg naar het stadion. Eerder lieten we met de slogan 'XXXVoorjullie' al weten dat we het kampioenschap aan de fans opdragen, het delen van de schaal met onze seizoenkaarthouders past daar mooi bij. Zij hebben hiermee een tastbare herinnering aan dit seizoen en zo zijn ze op een unieke manier betrokken bij het kampioenschap."

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore