Voetbal

Feyenoord doet zege cadeau aan Ajax

09 mei 2021 16:35 Aangepast: 09 mei 2021 17:17

Feyenoord kan de play-offs om een plaats in de nieuwe Conference League nauwelijks meer ontlopen. Het elftal van trainer Dick Advocaat gaf de zege cadeau aan de kersverse kampioen Ajax (0-3). Zowel Marcos Senesi als Ridgeciano Haps werkte de bal in eigen doel.

Feyenoord ontloopt alleen nog de play-offs als het in de resterende twee competitieduels een achterstand van 5 punten op Vitesse weet goed te maken. Wie de ploeg tegen Ajax zag zwoegen, kan zich dat nauwelijks voorstellen. Feyenoord zag de achterstand op de rivaal uit Amsterdam groeien tot 27 punten.

Feyenoord moest winnen om zicht op de vierde plaats te houden. Maar trainer Dick Advocaat stuurde zijn elftal het speelveld op met de opdracht vooral compact te verdedigen. Zonder de geschorste Steven Berghuis en Jens Toornstra liet Feyenoord de bezoekers uit de hoofdstad het spel maken. De thuisploeg wachtte op een kansje om toe te slaan met een counter, net als eind januari toen PSV met 3-1 werd verslagen.

Ongelukkig op achterstand

Trainer Erik ten Hag wilde dat Ajax het duel benaderde alsof het nog niet kampioen was. Maar de Tukker zag al snel dat zijn formatie niet zo scherp was als de voorgaande duels. Hij liet langs de zijlijn regelmatig zijn onvrede blijken, ook toen João Teixeira de thuisploeg verzuimde op voorsprong te zetten. De Portugese vervanger van Toornstra maaide volledig over de bal heen. Na zijn misser werd Ajax sterker, maar doelman Justin Bijlow hield Noussair Mazraoui en Dusan Tadic van scoren af.

Feyenoord kwam na 21 minuten ongelukkig op achterstand. Marcos Senesi kreeg het eigen doelpunt op zijn naam, maar hij kon er niets aan doen dat Eric Botteghin de bal tegen hem aanschoot. Feyenoord verscheen voor rust sporadisch voor het doel van de tegenstander maar kreeg vlak voor rust een ideale kans op de gelijkmaker. Edson Álvarez kreeg de bal op een arm en moest met een rode kaart van het veld. Leroy Fer mocht een strafschop nemen, maar kreeg de bal niet voorbij Maarten Stekelenburg.

Ook met een man meer op het veld koos Feyenoord niet de aanval. De thuisploeg genoot maar een kwartier van de overtalsituatie. Tyrell Malacia kreeg in de 60e minuut een tweede gele kaart nadat hij de doorgebroken Antony even had vastgehouden. Feyenoord was nauwelijks van die teleurstelling bekomen of Haps werkte de bal knullig in eigen doel. Mohammed Kudus bepaalde in de 79e minuut de eindstand namens Ajax.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore