Gezamenlijke verklaring

Barcelona, Juventus en Real: we gaan door met Super League

08 mei 2021 11:32 Aangepast: 08 mei 2021 12:43
Beeld © ANP

Barcelona, Juventus en Real Madrid willen hun plannen voor het opzetten van een Super League doorzetten. Dat hebben de drie topclubs in een gezamenlijke verklaring laten weten. De Europese voetbalbond UEFA dreigde met sancties tegen de clubs.

De clubs laten weten dat ze ondanks de kritiek de plannen niet kunnen laten varen.

Crisis

"We zijn ons volledig bewust van de diversiteit aan reacties op het Super League-initiatief. We zijn bereid om de voorgestelde aanpak zo nodig te heroverwegen. We zouden echter zeer onverantwoordelijk zijn als we, ons bewust van de behoeften en de crisis in de voetbalsector, deze missie zouden opgeven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chelsea-baas Abramovitsj zegt 'sorry' voor Super League-plan

Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham Hotspur, Arsenal, AC Milan, Internazionale en Atlético Madrid waren de andere negen clubs die overwogen mee te doen aan de Super League. Zij hebben zich, mede onder druk van supporters, teruggetrokken. De UEFA heeft een overeenkomst met deze clubs gesloten.

Verdeelsleutel

De plannen voor de Super League kwamen vorige maand naar buiten. De Europese topclubs vinden de verdeelsleutel in de Champions League nu niet goed en vinden dat ze recht hebben op meer geld.

De negen clubs hebben nu echter een straf van de UEFA geaccepteerd. Ze hebben afgesproken om voor één seizoen af te zien van 5 procent van hun inkomsten uit UEFA-competities. Ook doen ze een donatie van 15 miljoen euro voor de ontwikkeling van jeugdvoetbal in Europa.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

FIFA-preses Infantino wil 12 clubs van Super League sparen

Geen begrip

Barcelona, Juventus en Real Madrid hebben totaal geen begrip voor de houding van de UEFA. "De problemen die de twaalf clubs ertoe brachten de Super League aan te kondigen zijn niet verdwenen. We herhalen daarom dat we door moeten gaan met het vinden van oplossingen, ondanks de onaanvaardbare druk en bedreigingen die we van de UEFA blijven ontvangen. We moeten de juiste toekomstplannen hebben voor de sport uit respect voor onze geschiedenis en onze verantwoordelijkheid jegens onze partners en fans."

De clubs hopen op een open gesprek. "De conclusie is dat we herhalen dat we met de FIFA, de UEFA en alle voetbalspelers willen blijven debatteren, met gepast respect, zonder enige druk en met respect voor de rechtsstaat, om tot de meest geschikte oplossingen voor de duurzaamheid van de hele voetbalfamilie 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore