Voetbal

Agnelli geeft Boris Johnson de schuld van mislukken Super League

21 april 2021 15:09

De tussenkomst van de Engelse premier Boris Johnson heeft het voortijdig einde van de Super League ingeluid. Dat is de stellige overtuiging van Andrea Agnelli. "Zijn inmenging heeft ertoe geleid dat de zes Engelse club zich hebben teruggetrokken uit het project", aldus de voorzitter van Juventus, de voortrekker van het plan van twaalf Europese topclubs om zich los te maken van de Europese bond UEFA en een eigen gesloten competitie op te richten.

De Britse premier reageerde furieus op de plannen, omdat hij bang was dat Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham Hotspur en Arsenal zich ook zouden afkeren van de Premier League. Hij dreigde met wetgeving om dat te voorkomen. "Als zes clubs zouden breken met de Premier League, dan zou de politiek dat hebben gezien als een aanval op de brexit en haar politieke plannen", aldus Agnelli.

De preses van Juventus heeft inmiddels ingezien dat zijn project geen langer leven is beschoren. Zeker nu ook Atlético Madrid en Internazionale zijn afgehaakt. "Ik blijf overtuigd van de schoonheid van dit project. We zouden er de beste competitie van hebben kunnen maken. Maar eerlijk toegegeven, ik denk niet dat het project nu nog doorgaat."

Clubs wilden instappen

Volgens Agnelli waren veel clubs bereid om in te stappen. "Ik ga niet zeggen hoeveel clubs in slechts 24 uur contact met me hebben opgenomen met de vraag of ze mee konden doen en ik noem ook geen namen. Misschien hebben ze gelogen, maar ik werd benaderd door een aantal teams met de vraag wat ze konden doen om lid te worden."

De twaalf clubs overvielen de voetbalwereld met hun aankondiging in de nacht van zondag op maandag, zo'n beetje vlak voor het besluit van de UEFA om de Champions League verder uit te breiden. "Het is de aard van voetbalbusiness. Onze branche is over het algemeen niet erg oprecht of betrouwbaar. Als we toestemming van anderen hadden moeten vragen om het op deze manier te doen, hadden we zo'n project nooit kunnen uitvoeren."

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore