Ga naar de inhoud
'Fout gemaakt'

Super League: Engelse topclubs trekken zich terug na felle kritiek

De kritiek was de afgelopen dagen niet mis. Aan die oproep wordt nu gehoor gegeven. Beeld © ANP

Alle Engelse topclubs die begin deze week zeiden mee te doen aan de Super League, hebben zich teruggetrokken. De voetbalcompetitie werd grootst aangekondigd en moest een alternatief zijn voor de Champions League. De Britten doen nu niet meer mee: 'We hebben een fout gemaakt'.

Gisteravond kwam voetbalclub Manchester City als eerste met het nieuws. De club zei af te zien van deelname aan de Super League. Al snel volgden Liverpool, Arsenal, Manchester United, Tottenham Hotspur en Chelsea. Dat meldt de BBC.

'Terugtrekken enige juiste keuze'

"We zijn de formaliteiten gestart om ons terug te trekken", meldde Manchester City, koploper van de Premier League. Vervolgens bood ook Arsenal excuses aan voor het mislukte project: "We hebben een fout gemaakt."

Iedereen
Lees ook:
Iedereen haat de Super League: 'De clubs hebben de reacties onderschat'

Liverpool: "We dachten dat we in de kopgroep zaten. Dat bleek niet zo te zijn." Manchester United: "We hebben heel goed geluisterd naar de fans, naar onze politici en naar de aandeelhouders. De enige juiste keuze is om ons terug te trekken."

'Dit draait echt alleen maar om geld'

De Super League werd begin deze week grootst aangekondigd door twaalf voetbalclubs uit Engeland, Spanje en Italië. De UEFA en FIFA uitten zich meteen al kritisch.

Snel volgde in heel Europa een storm van kritiek, maar vóóral Engeland sprak zich uit tegen de competitie: van de Britse premier Boris Johnson tot prins William, iedereen zei de Super League te haten.

Super
Lees ook:
Super League heeft veel weg van kartelvorming, zegt advocaat

Sportmarketeer Ruud van der Knaap vertelde aan RTL Nieuws dat hij het ook geen goed idee vindt: "Dit draait echt alleen maar om geld". Juristen zien in het controversiële plan een vorm van kartelvorming.

Vanuit Italië en Spanje is er officieel nog niet gereageerd, maar inmiddels lijkt iedereen ervan overtuigd te zijn: dit initiatief wordt definitief afgezegd.

Ajax
Lees ook:
Ajax is teleurgesteld in clubs die nieuwe Super League willen