Ga naar de inhoud
Verbannen van EK?

Super League heeft veel weg van kartelvorming, zegt advocaat

Er was veel kritiek op de Super League na de bekendmaking.

Advocaat Ruben Elkerbout zet vraagtekens bij de plannen van twaalf Europese topclubs om een nieuwe Super League op te richten. "Ik ben daar sceptisch over", zegt de erkende specialist in het mededingingsrecht. "Het is een controversieel plan en het heeft veel weg van kartelvorming in de vorm van een gesloten competitie."

AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, Barcelona, Internazionale, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur willen in augustus een midweekse topcompetitie starten en zo 10 miljard euro genereren. Ze zijn op zoek naar nog drie clubs en willen jaarlijks vijf ploegen uitnodigen.

'Geen sportieve gronden'

"Ze hebben een grote pot met geld die ze elk jaar samen willen verdelen", zegt Elkerbout. "Het heeft niet veel met sportieve gronden te maken. Want hoe lang hebben de Spurs al geen prijs gewonnen? En Arsenal staat er ook niet florissant voor in de Premier League."

Ajax
Lees ook:
Ajax is teleurgesteld in clubs die nieuwe Super League willen

"Je kan veel zeggen over de Champions League, maar daar kan iedere club in Europa zich met goede prestaties voor kwalificeren", zegt Elkerbout. "De Super League lijkt andere clubs op voorhand uit te sluiten. Clubs concurreren niet alleen sportief met elkaar, maar ook als het gaat om de verdeling van marketing en tv-gelden. Daarom is de vraag of de Super League stand kan houden."

Uitsluiting WK en EK

Voorzitter Aleksander Ceferin van de UEFA reageerde woedend op de plannen voor een nieuwe Super League en verklaarde dat voetballers van clubs die aan de nieuwe supercompetitie deelnemen niet meer welkom zijn op een WK of EK. Is dat haalbaar? "De UEFA gaat alleen over het EK, maar ook dat lijkt mij niet eenvoudig waar te maken", zegt Elkerbout

KNVB-baas
Lees ook:
KNVB-baas De Jong zet vraagtekens bij ernst Super League

"Frenkie de Jong heeft vorig seizoen een contract bij Barcelona getekend. In die keuze heeft hij deze sanctie niet kunnen meewegen, terwijl hij nu mogelijk per direct bestraft zou worden, omdat het bestuur van zijn club aan de Super League wil deelnemen."

UEFA laat tanden zien

De specialist in het mededingingsrecht denkt wel dat er ruimte is voor de nationale bonden en competities om clubs die aan de Super League deelnemen te straffen. "Want die hebben onder meer als taak om de integriteit van hun competities te beschermen", stelt hij.

Real-voorzitter
Lees ook:
Real-voorzitter Pérez: Super League gaat voetbal juist redden

Elkerbout denkt niet dat dit geschil beoordeeld zal worden door de Europese Commissie. "Daar is dit dossier te gevoelig voor vanuit politiek perspectief." Maar dat er straffen zullen komen, dat lijkt haast wel zeker.

Elkerbout: "Met de mogelijke directe Champions League verbanning van Chelsea, Manchester City en Real Madrid, zoals gesuggereerd door het Deense UEFA-bestuurslid Jesper Møller, laat de UEFA direct haar tanden zien en is het spel om de voetbalmiljarden direct op de wagen."