Voetbal

Spelersvakbond VVCS: oorlog over rug van de voetballers

19 april 2021 16:20 Aangepast: 19 april 2021 16:20

Voetballers worden de dupe van het machtsspel dat momenteel wordt uitgevochten tussen enkele topclubs in Europa en de UEFA. Dat zegt voorzitter Evgeniy Levchenko van de Nederlandse spelersvakbond VVCS die "een grote oorlog" voorspelt met heel wat rechtszaken.

"Het is een machtsspel geworden dat over heel veel geld gaat. De spelers worden hier duidelijk de dupe van, het wordt over hun ruggen uitgevochten", zegt Levchenko. Twaalf topclubs uit Engeland, Italië en Spanje kondigden in de nacht van zondag op maandag de komst van een grotendeels 'gesloten' Super League aan, als tegenhanger van de Champions League van de UEFA. De Europese voetbalbaas Aleksander Ceferin zei maandag na een bestuursvergadering, waarop hervormingen van de Champions League werden bekrachtigd, dat spelers van clubs die meedoen aan de Super League niet voor hun land mogen uitkomen op WK's en EK's.

"Met zo'n 'gesloten' systeem als in de Super League wordt de essentie van het voetbal en de sport kapot gemaakt", aldus oud-profvoetballer Levchenko. "Voor veel spelers is het een droom om op het hoogste niveau uit te komen, nu de Champions League. Die droom valt hiermee weg. De clubs hebben dit niet zomaar bedacht en naar buiten gebracht, ze wisten dat er grote consequenties aan vast zouden hangen. Er zit heel veel hebzucht achter. Geld speelt hierin een heel belangrijke rol. Ik voorspel dat er heel wat rechtszaken aan gaan komen."

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore