'Een bommetje'

KNVB-baas De Jong zet vraagtekens bij ernst Super League

19 april 2021 09:51 Aangepast: 19 april 2021 10:50

Is het bedoeld als onderhandelingsstrategie of willen twaalf Europese voetbalclubs echt een eigen Super League opzetten? Dat moet volgens secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB deze week blijken in de Zwitserse stad Montreux, waar de Europese voetbalwereld bij elkaar is gekomen.

"Dit kan twee dingen betekenen: het is pure onderhandeling en deze clubs willen druk zetten op de vergadering óf ze gaan echt proberen dit er doorheen te krijgen. In dat geval gaan we een paar hete maanden tegemoet", zegt De Jong.

"Na het congres van dinsdag zal er meer duidelijkheid zijn. Iedereen hier in Montreux voelt zich behoorlijk overvallen. Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan het voorstel dat nu op tafel ligt. Het leek erop dat hier ook draagvlak voor was. De nationale bonden, de competities en de ECA, de koepelorganisatie van de clubs, hebben hieraan meegeschreven. Dat maakt het des te wranger dat een klein groepje hier nu mee komt. Want laten we het draagvlak ook niet te klein maken, het gaat uiteindelijk slechts om twaalf clubs die iets anders zeggen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Europese topclubs kondigen Super League aan: 'Bom onder Champions League'

Hervormingen Champions League

Het bestuur van de Europese federatie UEFA wil maandag een beslissing nemen over de voorgestelde hervormingen van de Champions League. Het is de bedoeling dat het belangrijkste bekertoernooi met ingang van 2024 wordt uitgebreid van 32 naar 36 deelnemers.

Heel wat Europese topclubs zijn ontevreden over de huidige opzet. Ze willen min of meer de zekerheid hebben dat ze ieder jaar kunnen rekenen op de tientallen miljoenen euro's uit de Champions League.

Bommetje

Amper 10 uur voor de vergadering in Montreux kondigden AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Internazionale, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur de komst van de Super League aan. "Een bommetje", aldus De Jong, die erkent dat de timing waarschijnlijk niet toevallig was.

"Het zou kunnen dat ze dit puur doen voor hun onderhandelingspositie en dat ze hiermee de druk opvoeren om een groter belang veilig te stellen."

Geld, en vooral de jaarlijkse zekerheid daarop, lijkt de belangrijkste drijfveer voor de twaalf clubs om een eigen competitie op te zetten. "Zekerheid en geld zijn vaak nauw aan elkaar verbonden. Maar in hoeverre moeten deze clubs in onzekerheid leven?", zegt De Jong.

"In de opzet die bedacht is voor de Champions League, zullen zij in negen van de tien keer meedoen en enorme inkomsten genereren. En uiteindelijk hoort bij sport ook een mate van onzekerheid, dat zorgt juist voor spanning."

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore