Voetbal

'Kampioenschap zal bij fans Ajax meer losmaken dan bekerwinst'

19 april 2021 07:10

Het liefst hadden de spelers van Ajax de gewonnen bekerfinale tegen Vitesse (2-1) met supporters gevierd. Eerst met pakweg 20.000 meegereisde fans in De Kuip en later na terugkomst rond de Johan Cruijff ArenA. "Maar we zitten nog met corona en er is ook nog een avondklok", zei Davy Klaassen.

En dus vierden spelers en trainers van Ajax na het laatste fluitsignaal feest met elkaar. Eerst op het speelveld en later in de kleedkamer en nog even in de spelersbus. Wie de Brazilianen David Neres en Antony zag dansen, kon zich nauwelijks voorstellen dat ze niet de hele nacht doorgingen. Hetzelfde gold voor Edson Álvarez, die Oussama Tannane nauwelijks ruimte gunde in de eindstrijd. Hij bleef maar zwaaien met een Mexicaanse vlag.

Maar ook in Amsterdam is de horeca nog dicht. En na 22.00 uur is het zelfs in de hoofdstad stil op straat. "Bovendien moeten ook wij ons aan de regels houden", zei trainer Erik ten Hag die met een tweede KNVB-beker in Amsterdamse dienst in de voetsporen trad van Rinus Michels en Louis van Gaal. "We missen onze fans wel, maar dat doen we het hele seizoen al."

Landstitel

Als Ajax de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht donderdagavond tot een goede einde brengt, dan kan het zondag de 35e landstitel al veiligstellen als AZ te gast is in de Johan Cruijff ArenA. Die mogelijke kampioenswedstrijd maakt deel uit van de landelijke pilot 'Testen voor toegang'. En daarom zijn er 7500 seizoenkaarthouders welkom, die wel een sneltest moeten doen. Ajax zal niet worden gehuldigd, vanwege corona.

Het Museumplein is vanaf dinsdag dicht, omdat daar een nieuwe grasmat wordt aangelegd. Maar de kans bestaat dat veel Ajax-fans spontaan de straat op gaan, net zoals supporters van Cambuur dat vrijdag in Leeuwarden deden toen hun club officieus gepromoveerd was. "Ik denk dat een kampioenschap meer losmaakt dan een beker", zei Klaassen die zelf de winst op Vitesse wel als een hoofdprijs vierde. Hij was al gewisseld toen Neres in blessuretijd het winnende doelpunt maakte, maar rende als eerste het veld weer in. "Logisch, want ik heb de beker nog nooit eerder gewonnen", verklaarde hij. "En ik ben terug naar Ajax gekomen om prijzen te winnen."

Burgemeester Femke Halsema maakt zich best zorgen over mogelijke spontane kampioensfeesten in haar stad, zo vertelde ze vrijdag al. Moet ze niet naar een mogelijkheid zoeken dat Ajax de titel met meer dan 7500 fans kan vieren? Met een rondvaart door de grachten, die supporters kunnen bekijken terwijl ze zoveel mogelijk afstand houden bijvoorbeeld? "Ik ben geen politieke leider maar de trainer van Ajax", zei Ten Hag. "We missen onze fans maar zullen ons zeker aan de regels blijven houden."

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore