Felle kritiek

Europese topclubs kondigen Super League aan: 'Bom onder Champions League'

19 april 2021 01:35 Aangepast: 19 april 2021 06:20

Twaalf topclubs in het Europese voetbal hebben in een officieel persbericht de Super League aangekondigd, een alternatief voor de Champions League. Ploegen uit Spanje, Italië en Engeland doen mee. Klinkt goed? Nou, er is felle kritiek op het plan.

Al jaren zijn er plannen voor een Europese supercompetitie. Vandaag meldt de directie van de Super League dat de droom werkelijkheid wordt. De oprichters kijken uit naar de discussies met de UEFA en de FIFA om met elkaar samen te gaan werken: "Voor de beste uitkomst van de nieuwe liga en voor het voetbal in het geheel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo gaat de mogelijke Super League eruitzien

Spanje, Engeland en Italië

Er zijn clubs uit Spanje, Engeland en Italië bij het plan betrokken. Het gaat om AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Internazionale, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur.

Naar verwachting komen daar voor het eerste seizoen in de nieuwe Europese topcompetitie nog drie clubs bij. Frankrijk en Duitsland doen niet mee aan de Super League. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Meer dan twaalf Europese topclubs praten over supercompetitie'

Competitie met twintig clubs

Het is de bedoeling dat aan de Super League twintig clubs gaan deelnemen: de vijftien clubs die de nieuwe competitie hebben opgericht en vijf clubs die zich hebben gekwalificeerd op basis van de prestaties in het voorgaande seizoen.

In augustus dient de competitie van start te gaan in twee groepen van tien ploegen, met uit- en thuiswedstrijden. De top drie van elke poule plaatst zich voor de kwartfinales. De clubs die als vierde en vijfde eindigen, gaan in play-offs strijden om de resterende twee tickets.

In de knock-outfase wordt eveneens een uit- en thuiswedstrijd gespeeld. De finale van de Super League gaat dan om één wedstrijd, die eind mei moet worden afgewerkt.

'Nationale competities uitgehold'

Gijs de Jong, secretaris-generaal van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) zegt tegen de NOS 'overvallen te zijn' door het nieuws. Vandaag zou de UEFA met plannen komen om de Champions League te hervormen: de organisatoren willen van 32 naar 36 deelnemers voor het hoofdtoernooi. 

"Een paar clubs leggen daar nu een bom onder", zegt De Jong. Hij is niet te spreken over de plannen voor een Super League. "Het is een gesloten competitie die ervoor zorgt dat nationale competities uitgehold worden. De eredivisie wordt dan minder interessant, omdat je dan geen mensen meer afvaardigt naar de competitie daarboven. En daar verzetten wij ons nadrukkelijk tegen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

UEFA beslist woensdag over toekomst Champions League

De ploegen die in de Super League uitkomen, zullen volgens het plan van de oprichters doorgaan met het spelen van competitiewedstrijden in eigen land. De vraag is of dat nog wel mogelijk zal zijn.

De UEFA keurde gisteren de komst van een 'wilde' Super League al af. De organisatie dreigt de deelnemende clubs uit de nationale competities te zetten en de spelers die in de Super League uitkomen, te weren uit de nationale teams.

FIFA keurt plan af

Ook wereldvoetbalbond FIFA ziet geen heil in de vorming van een Super League. "We spreken onze afkeuring uit over een gesloten en afgesplitste Europese competitie, buiten de internationale voetbalstructuren om", liet de FIFA in een korte verklaring weten. "FIFA staat altijd voor eenheid in het wereldvoetbal en roept alle partijen die betrokken zijn op om een ​​rustige, constructieve en evenwichtige dialoog aan te gaan."

De voetbalbond zegt alles te doen wat nodig is 'om bij te dragen aan een geharmoniseerde weg voorwaarts in het algemeen belang van het voetbal'.

Miljarden beschikbaar

De Amerikaanse bank JP Morgan zou jaarlijks vier miljard euro willen steken in de Super League. Voor de deelnemende ploegen betekent het dat ze ieder jaar verzekerd zijn van enorme televisiegelden, die ze niet hoeven te delen met de kleine clubs die meedoen aan de Champions League. 

Ook de Britse premier Boris Johnson reageerde teleurgesteld op de plannen: "Dit zou zeer schadelijk zijn voor het voetbal", schreef hij op Twitter. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore