Straatlengte voorsprong

Cambuur officieus gepromoveerd na winst op Helmond Sport

16 april 2021 21:56 Aangepast: 16 april 2021 22:40
Al tijdens de wedstrijd brak het feest uit rond het stadion Beeld © ANP

SC Cambuur is officieus gepromoveerd naar de Eredivisie. Het elftal van trainer Henk de Jong won in eigen huis van Helmond Sport, 4-1. Alleen een wonder kan nog voorkomen dat de Friezen in de Keuken Kampioen Divisie bij de eerste twee eindigen.

Cambuur staat 15 punten voor op nummer drie Almere City. Formeel zou de nummer 3 nog op gelijke hoogte kunnen komen, maar dan moet Almere alles winnen en Cambuur alles verliezen. En dan nog is het doelsaldo van de Friezen zo veel beter dat zelfs dan Cambuur waarschijnlijk nog promoveert.

Dit seizoen promoveren voor het eerst de nummers 1 en 2 van de competitie naar de Eredivisie.

Almere City speelt zaterdag bij Go Ahead Eagles. Als de club niet wint is de promotie van Cambuur officieel.

'Grootste schande ooit'

Cambuur was vorig seizoen afgetekend koploper toen de competitie vanwege corona werd stilgelegd. De KNVB besloot vervolgens dat niemand zou promoveren of degraderen.

Cambuur-trainer Henk de Jong sprak toen van 'de grootste schande uit de Nederlandse sport ooit'. De trainer werd met zijn uitspraken wereldnieuws.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Henk de Jong legt in beste Engels woede uit: 'We are furious'

Jelle Goselink zette Helmond Sport nog wel op voorsprong. Door Robert Mühren en Issa Kallon leidde Cambuur alweer bij rust. Na de hervatting maakte Mühren zijn 34e treffer van de competitie uit een strafschop. Daarna was er nog een eigen doelpunt van Alec Van Hoorenbeeck.

Doelpuntenrecord

Dat was meteen de 100e competitietreffer voor de Friezen, die met nog vier wedstrijden te gaan zelfs het doelpuntenrecord van de eerste divisie in zicht hebben. RKC Waalwijk scoorde in 1987/1988 104 keer. 

"Geweldig", zei aanvoerder Erik Schouten bij ESPN. "Hier hebben we twee jaar op moeten wachten. Iedereen weet hoe het vorig seizoen is gelopen. We hebben geprobeerd dat van ons af te zetten, maar nu komt alle emotie er uit. Dat is logisch. Het was dit seizoen ook veel moeilijker. Iedereen verwachtte alles van ons, maar zo gemakkelijk was het niet. Maar nu zijn we er, dat is mooi."

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore