Voetbal

Dublin en Bilbao kunnen geen fans op EK-voetbal garanderen

07 april 2021 22:07

Het is onzeker of Dublin en Bilbao speelsteden van het EK voetbal blijven. De hoofdstad van Ierland en de stad in Baskenland kunnen niet garanderen dat er fans welkom zijn bij de drie groepswedstrijden en achtste finale in de Dublin Arena en stadion San Mamés.

Uiterlijk deze woensdag moesten de twaalf speelsteden hun plannen indienen over het beoogde minimumaantal toeschouwers bij de EK-wedstrijden in hun stadions. De UEFA benadrukte vorige maand bij monde van voorzitter Aleksander Ceferin dat voetballen in lege EK-stadions geen optie zou zijn. Zonder een garantie van publiek bij de EK-duels zouden de betreffende gastlanden hun EK-duels mogelijk moeten afstaan.

"De voetbalbond van Ierland heeft op advies van de regering de UEFA laten weten dat het vanwege de coronapandemie niet een minimumaantal toeschouwers kan garanderen", meldt de Ierse voetbalbond in een verklaring. "We wachten nu op een reactie van de UEFA. Rond 20 april wordt waarschijnlijk duidelijk in welke speelsteden het EK wordt gehouden."

Geen garantie

De Spaanse voetbalbond kan geen garantie geven dat er tijdens drie groepswedstrijden en een achtste finale toeschouwers welkom zijn in stadion San Mamés. Politici uit Baskenland wilden minimaal 13.000 fans toelaten, maar de Spaanse voetbalbond wil nog niet zo ver gaan. Spanje speelt de drie groepswedstrijden tegen Zweden (14 juni), Polen (19 juni) en Slowakije (23 juni) in Bilbao, waar op 27 juni ook een achtste finale wordt afgewerkt.

Amsterdam en Kopenhagen hebben de UEFA laten weten dat er fans welkom zijn. De KNVB hoopt op minimaal 12.000 fans bij de drie groepsduels en de achtste finales in de Johan Cruijff ArenA.

De andere acht speelsteden zijn Bakoe, München, Londen, Boedapest, Rome, Boekarest, Sint-Petersburg en Glasgow.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore