Ga naar de inhoud
WK Qatar

Duits elftal voert met shirts actie voor mensenrechten

De voetballers van het Duitse elftal hebben voor voor aanvang van het WK-kwalificatieduel met IJsland een statement gemaakt met speciale shirts. De letters op hun shirts vormden samen de woorden 'Human Rights' (mensenrechten).

Hoewel er verder geen uitleg werd gegeven, gaat het uiteraard om een reactie op de situatie in Qatar, het gastland van het WK voetbal in 2022. Daar zijn volgens The Guardian sinds 2010 ruim 6500 buitenlandse arbeiders overleden.

De arbeiders werken soms bij temperaturen van 45 graden, meestal ruim tien uur per dag. Tot voor kort mochten ze het land niet eens verlaten. Veel van de overleden arbeiders hadden geen ziekteverschijnselen en zijn mogelijk door uitputting overleden. Qatar meldt 37 'directe' doden bij de bouw van stadions en spreekt verder over 'natuurlijke sterfgevallen' als ziekte, ongelukken of zelfmoord.

Boycot

In tal van landen wordt opgeroepen tot een boycot van het WK of in ieder geval tot het benoemen van de wantoestanden. De Noorse ploeg kwam gisteren bij het uitduel met Gibraltar ook al met shirts het veld op met daarop de tekst: 'Mensenrechten, op en buiten het veld'. 

De shirts die het Noorse elftal gisteren aan had:

Wereldvoetbalbond FIFA, normaal niet happig op politieke uitingen, liet al weten de Noren niet te zullen bestraffen voor hun actie.

De regering van Qatar stelt dat de situatie van de arbeiders inmiddels verbeterd is, maar volgens mensenrechtenorganisaties is dat niet voldoende.

Oranje
Lees ook:
Oranje gaat 'gewoon' voetballen in Qatar: 'Dat heeft een grotere impact'
Bron: ANP