Voetbal

Club Brugge als eerste Belgische voetbalclub naar de beurs

03 maart 2021 08:34 Aangepast: 03 maart 2021 08:56

Club Brugge gaat naar de beurs. De in 1891 opgerichte voetbalclub heeft zijn plannen daarvoor bekendgemaakt. De landskampioen, waarvoor onder anderen de Nederlanders Ruud Vormer, Noa Lang en Bas Dost uitkomen, wordt de eerste Belgische voetbalclub met een beursnotering.

De datum van de beursgang en andere gegevens zoals hoeveel geld Club wil ophalen, zijn nog onduidelijk. Naar verwachting brengen vier grootaandeelhouders een deel van hun belang in de voetbalclub naar de beurs en worden er geen nieuwe aandelen uitgegeven.

Club Brugge laat al wel weten waarom de beursgang interessant zou zijn voor beleggers en wijst daarvoor onder meer op de behaalde successen met zestien landstitels en elf bekerwinsten. Ook speelde 'Blauwzwart' in 43 van de laatste 50 seizoenen Europees voetbal, waarvan vier van de laatste vijf seizoenen in de groepsfase van de Champions League.

Omzet

Vorig seizoen maakte Club Brugge 24 miljoen euro winst op een omzet van 120 miljoen euro en bedrijfstechnisch staat de club er naar eigen zeggen goed voor. De bouw van een nieuw stadion dat voor de start van het seizoen 2023/2024 af moet zijn, biedt kansen op nog meer commercieel succes. Ook zegt Club voorop te lopen met media-ontwikkelingen en apps in België wat zorgt voor veel binding met de trouwe supportersschare, maar ook meer inkomsten.

In Nederland is Ajax de enige beursgenoteerde voetbalclub. In andere landen gingen clubs als Manchester United, Borussia Dortmund, Juventus en Olympique Lyon al naar de beurs.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore