Voetbal

Competitiemanager: bij code rood wordt er gewoon niet gevoetbald

06 februari 2021 16:45 Aangepast: 06 februari 2021 16:45

Jan Bluyssen hoefde niet lang na te denken toen het KNMI voor zondag code rood afkondigde vanwege verwachte sneeuw, snijdende kou en zelfs ijsduinen. "Het klinkt raar in deze bijzondere situatie met duels zonder publiek", vertelt de manager competitiezaken van de KNVB. "Maar bij code rood wordt er gewoon niet gevoetbald."

En dus moet Bluyssen op zoek naar een andere datum voor de Eredivisieduels Ajax - FC Utrecht, FC Groningen - Feyenoord, Willem II - ADO Den Haag en VVV-Venlo - Sparta Rotterdam. Ook voor de duels Helmond Sport - Almere City en Telstar - NAC Breda moet weer een plaatsje worden gevonden op de toch al overvolle kalender.

"Dat wordt weer een flinke legpuzzel", weet Bluyssen nu al. "Maar er zijn nog mogelijkheden op dagen als er in de Champions League, Europa League of KNVB-beker wordt gespeeld. Als onze duels maar een half uur voor aanvang van de Champions League of Europa League zijn afgelopen. Verder is er in de derde week van april nog midweeks ruimte. Laten we hopen dat Ajax tegen FC Utrecht dan gespeeld wordt. Want dan zit Ajax nog in de Europa League. Dat is goed voor het Nederlands voetbal."

De KNVB heeft geleerd van de situatie op 10 december 2017, toen hevige sneeuwval veel wegen onbegaanbaar maakte. Op het laatste moment werden FC Utrecht - Feyenoord en Sparta Rotterdam - Vitesse afgelast. Heel wat supporters waren toen al naar de stadions geglibberd. De topper tussen Ajax en PSV in Amsterdam ging wel door onder een gesloten dak van de Johan Cruijff ArenA, maar vele voetbalfans slaagden er niet eens in Amsterdam te bereiken.

Na de waarschuwing van het KNMI over het heftigste winterweer sinds jaren dachten Bluyssen en zijn collega's zaterdag nog heel even dat Ajax tegen FC Utrecht wel door kon gaan. "Bij code rood en de huidige situatie met corona zitten veel mensen thuis. Wat is dan lekkerder dan een leuk potje voetbal onder een dicht dak van de ArenA? De teams van Ajax en FC Utrecht konden we zaterdag in een hotel onderbrengen. Maar zo werkt het toch niet. Zelfs als er geen fans welkom zijn, dan moeten er nog altijd wel 350 mensen naar die wedstrijd. Ik heb het dan bijvoorbeeld over productiemedewerkers van televisie, journalisten, stewards en agenten. Wij als KNVB nemen ook voor die mensen onze verantwoordelijkheid. Dat lijkt me duidelijk."

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore