Ga naar de inhoud
Voetbal

Transfers naar Engelse voetbalclubs veel moeilijker na brexit

De Engelse voetbalclubs kunnen nu de brexit een feit is niet meer vrijelijk spelers uit de Europese Unie contracteren. Voetballers uit de EU zullen eerst een werkvergunning moeten krijgen. Het verkrijgen van die vergunning is gekoppeld aan een puntensysteem. De Britse voetbalbond FA heeft de nieuwe regels opgesteld.

Pas bij het behalen van het minimumaantal vereiste punten is de werkvergunning gegarandeerd en kan een transfer worden afgerond. Factoren die de punten bepalen zijn onder meer het aantal gespeelde interlands van een speler, het niveau van de vorige club van de speler, het succes van die club in de competities en het aantal gespeelde wedstrijden van een speler.

Voor spelers afkomstig uit een EU-land die al onder contract staan bij een Engelse club verandert er niets. Zij moeten alleen een aanvraag indienen om langer te mogen blijven.

Volgens de FA leiden de nieuwe transferregels ertoe dat Engels talent meer kans krijgt zich te ontwikkelen in de Premier League, omdat het voor 'middelmatige' buitenlandse spelers beduidend lastiger wordt een werkvergunning te krijgen.

Bron: ANP