'Allemaal hartelijk bedankt'

Oud-voetballer en tv-presentator Frank Kramer overleden

02 december 2020 11:54 Aangepast: 02 december 2020 13:37

Oud-voetballer, tv-presentator en sportcommentator Frank Kramer is op 73-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek.

Dat meldt Philip Kooke, schrijver van de biografie van de markante Kramer, die nog een boodschap achterliet. "Mensen, het was mooi. U wordt allemaal hartelijk bedankt." 

Grillige aanvaller

Zijn voetballoopbaan voerde Kramer langs Blauw Wit, FC Amsterdam, MVV, Telstar, Haarlem en FC Volendam. Hij gold als een grillige aanvaller. Na zijn voetballoopbaan werd hij onder meer presentator van sportprogamma's als Avro's Sportpanorama en spelshows als Hints en Boggle. Tot twee jaar geleden was hij actief als commentator op Eurosport.

Van de gangbare tv-wetten trok Kramer zich vaak weinig aan. Zo vertelde hij, toen hij van de Avro te horen gekregen dat hij weg moest, live op tv hoe de vork volgens hem precies in de steel zat. Het was volgens hem vooral het gebrek aan humor bij de leiding waarom hij moest vertrekken. Halverwege werd hij op bevel van hogerhand weggedraaid en werd de eindtune ingezet. 

Gedichten en Frank Sinatra

Later deed hij iets even opvallends toen hij na een dienstverband van 24 jaar moest vertrekken bij Eurosport. In het laatste duel dat hij versloeg sprak hij 90 minuten lang met geen enkel woord over de wedstrijd, op één moment na. Dat gebeurde na de 1-0. "Dit is weer die Martínez, die heeft de onhebbelijke gewoonte om altijd als ik aan het woord ben te scoren." De rest van de tijd droeg hij gedichten voor, zong hij een lied van Frank Sinatra en vertelde hij allerlei anekdotes.

De ongebruikelijke aanpak van Kramer kwam deels voort uit irritatie, legde hij uit aan RTL Nieuws. "Twaalf jaar geleden kreeg ik steeds minder wedstrijden om te becommentariëren. Eurosport is een grote jongen, dus op zich vond ik dat niet erg – ik had genoeg werk. Maar de manier waarop het ging, vond ik sneaky. Er is nooit iets tegen me gezegd. Ik heb er geen nacht minder om geslapen, maar het riep wel een brutale reactie bij me op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Commentator Frank Kramer over opvallend afscheid: 'Het was deels irritatie'

Lelijke eend

Kramer was ook als voetballer een buitenbeentje. Waar veel van zijn ploeggenoten joegen op sterren- en rijkdom, bleef Kramer vooral zichzelf, een vrije jongen die met een krakkemige lelijke eend (Citroën 2CV)  naar de trainingen kwam.

Kramer maakte ook deel uit van het bandje Full House, dat in 1976 een flinke hit scoorde met het nummer Standing on the Inside:

Frank Kramer werd afgelopen vrijdag onwel, op zijn eigen verjaardag. Hierna werd hij afgevoerd naar het ziekenhuis, vertelde Johan Derksen maandag in Veronica Inside. Hij raakte in coma, maar Kramer had aangegeven niet gereanimeerd te willen worden.

Multitalent

KRO-NCRV heeft met verdriet gereageerd op het overlijden van Kramer. "Vandaag is bekend geworden dat onze oud-collega Frank Kramer is overleden. Frank was een multitalent die voor de KRO veelbekeken programma’s als Boggle en Hints presenteerde. Wij wensen zijn familie veel sterkte toe", laat de omroep weten.

Kramer presenteerde in de jaren tachtig verschillende programma's voor de KRO. Naast de bekende spelshows Boggle en Hints had hij ook enige tijd zijn eigen Frank Kramer Show waarin allerlei spelletjes werden gespeeld voor een live publiek. Ook werden er weddenschappen met bekende Nederlanders afgesloten.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore