Voetbal

Stéphanie Frappart eerste vrouwelijke scheidsrechter in Champions League

30 november 2020 17:47 Aangepast: 30 november 2020 20:05

Scheidsrechter Stéphanie Frappart leidt woensdag als eerste vrouw ooit een wedstrijd in de Champions League. De 36-jarige Française mag het duel tussen Juventus en Dinamo Kiev fluiten.

Voor Frappart betekent het Europese thuisduel van Matthijs de Ligt en zijn ploeggenoten een nieuwe mijlpaal. Ze was al de eerste vrouw die ooit een competitiewedstrijd in de Franse Ligue 1 leidde. Frappart kreeg ook al enkele wedstrijden in de Europa League toegewezen.

Ze floot vorig jaar ook de finale van de Europese Supercup tussen Liverpool en Chelsea. Frappart was in 2019 ook de arbiter van de finale van het WK voor vrouwen tussen Nederland en Verenigde Staten (0-2).

'Stalen zenuwen' 

Frappart is volgens kenners vastberaden, heeft stalen zenuwen, is een uitstekend manager en beschikt over een topconditie. De Nederlandse scheidsrechter Lizzy van der Helm kent haar. "Deze vrouw is op en top professional", zei ze in een eerder interview met RTL Nieuws. 

"Ze is een mooi voorbeeld voor vrouwen in mannenwerelden: tijden veranderen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stéphanie Frappart schrijft geschiedenis en fluit Liverpool-Chelsea: 'Tijden veranderen'

Wie is Stéphanie Frappart (35)?

  • We kennen haar van de finale van het WK Vrouwenvoetbal die Nederland verloor van de VS.
  • In april was Frappart de eerste vrouw die een wedstrijd in de hoogste Franse klasse voor de mannen floot.  
  • Volgens kenners heeft ze 'een grote emotionele beheersing'. Ze is een 'diplomaat', een 'pedagoog' en ze beschikt over een topconditie. 
  • 'Vaak zegt ze niets, maar buigt ze ook niet', omschrijft de Franse pers haar.  
  • Toen een speler een keer aan haar vroeg: 'Moet ik mevrouw of meneer tegen u zeggen?, antwoordde ze streng: 'Wat denk je, als je kijkt hoe ik eruit zie? 
  • Het is niet voor het eerst dat een vrouw een wedstrijd tussen twee mannenteams in een Europese competitie leidt. Nicole Petignat uit Zwitserland floot drie kwalificatiewedstrijden in de toenmalige UEFA Cup.
RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore