Nationale rouw

Mensenmenigte in Buenos Aires neemt afscheid van Maradona

26 november 2020 08:07 Aangepast: 26 november 2020 14:35
Rouw in Buenos Aires Beeld © Getty Images

De kist met het lichaam van Diego Armando Maradona staat in het presidentieel paleis in de hoofdstad Buenos Aires. Een mensenmenigte staat op het plein om afscheid te kunnen nemen van de op 60-jarige leeftijd overleden oud-sterspeler.

Het Argentijnse voetbalicoon zal vandaag al worden begraven. Dat gebeurt, zo meldde een woordvoerder, op de begraafplaats Jardin de Paz, in een buitenwijk van Buenos Aires. Daar zijn ook de graven van zijn ouders.

Stilte, pijn en tranen

Maradona overleed aan een hartstilstand terwijl hij herstellende was van een hersenoperatie. De Argentijnse president Alberto Fernandéz heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Wereldwijd is geschokt gereageerd op Maradona's dood. De wereldvoetbalbond FIFA bracht hem bij monde van voorzitter Gianni Infantino een eerbetoon: "Onze harten zijn vandaag even gestopt met kloppen. We voelen diep van binnen alleen maar de stilte, de pijn en de tranen. Onze Diego heeft ons verlaten. Het is een ongelooflijk trieste dag."

Live
Bekijk hier live de drukte bij het presidentieel paleis:

Onwetende dieven

Infantino: "Diego is nu misschien in de eeuwigheid, maar voor altijd zal Diego ook een prominente plaats innemen in het ongelooflijke verhaal van alle voetbalsprookjes. Ons diepste medeleven gaat uit naar zijn familie en vrienden in deze moeilijke tijd. Rust zacht, lieve Diego. Wij houden van jou."

Maradona moest trouwens nooit veel hebben van de FIFA. Hij noemde de vroegere leiders, onder wie voorzitter Sepp Blatter, 'onwetende dieven'. Ook na het aantreden van Infantino in 2016 bleef de Argentijnse voetbalheld zeer sceptisch. "Er is niets veranderd, er heerst nog altijd een totaal gebrek aan respect", liet hij ooit weten.

Een Napoli-fan huilt bij een provisorisch altaartje voor Diego Maradona. Een Napoli-fan huilt bij een provisorisch altaartje voor Diego Maradona.

Altijd in ons hart

De Italiaanse voetbalclub Napoli, waar Maradona tussen 1984 en 1991 speelde, liet weten dat diens dood een enorme klap is voor de club en de stad Napels. "We zijn in rouw. We voelen ons als een bokser die knock-out is geslagen. We zijn in shock. Altijd in ons hart. Ciao Diego." 

De burgemeester van Napels, Luigi de Magistris, zou graag het stadion van Napoli naar Maradona willen vernoemen. Hij verleende de Zuid-Amerikaan in 2017 het ereburgerschap van zijn stad. "Laten we nu het Stadio San Paolo opdragen aan Diego Armando Maradona. Hij is de grootste voetballer aller tijden."

De legendarische Argentijn maakte in de jaren die hij er speelde grote furore in Napels, maar daar raakte hij ook verslaafd aan cocaïne en onderhield hij banden met de onderwereld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Voetbalmagie, drugsgebruik en wat niet meer: het bewogen leven van Maradona

Ruud Gullit 

Oud-international Ruud Gullit kwam als speler van AC Milan in de wedstrijden tegen Napoli Maradona meer dan eens tegen. Voor de 58-jarige Amsterdammer bestaat er geen twijfel. "Hij is de beste voetballer die ik ooit heb gezien en tegen wie ik heb gespeeld. Je zult altijd voortleven in mijn hart en de harten van vele voetballiefhebbers. Rust zacht, Diego", laat Gullit weten. Hij plaatst bij zijn bericht op Instagram een hartje en een foto waarop hij Maradona rondom een duel tussen AC Milan en Napoli op het veld de hand schudt.

Marco van Basten

Marco van Basten, bij Milan teamgenoot van Gullit, zegt dat van alle grote voetballers Diego Maradona er op een bepaalde manier bovenuit stak. "We hebben al het goede en al het slechte van hem gezien. Dat maakte hem zo bijzonder. De manier waarop hij in het leven stond. Diego was altijd zichzelf."

Hij paste zich nooit aan, zei Van Basten. "Ik denk dat we daarom allemaal van hem zijn gaan houden. Ook omdat hij hele slechte kanten van zichzelf liet zien. In het voetbal was hij een enorme grootheid."

Lionel Messi

Zesvoudig wereldvoetballer Lionel Messi, die vaak als opvolger wordt gezien van zijn onnavolgbare landgenoot, plaatste na het overlijden van zijn idool op Instagram twee foto's waarop hij met de oud-bondscoach van Argentinië staat afgebeeld. "Dit is een heel trieste dag voor alle Argentijnen en voor het voetbal", laat de sterspeler van Barcelona weten.

"Hij verlaat ons, maar is niet weg, want Diego is eeuwig. Ik zal alle mooie herinneringen en mooie momenten met hem goed onthouden. Ik condoleer zijn familie en vrienden. RIP."

Pelé

De voormalig Braziliaanse wereldster Pelé heeft aangeslagen gereageerd op de dood van Diego Maradona. "Ik ben verdrietig dat ik op deze manier mijn vriend ben verloren", aldus de oud-voetballer die meerdere keren wereldkampioen werd met zijn land. "Moge God de familie en naasten van Diego bijstaan", vervolgde de 80-jarige Pelé. "Ik weet eigenlijk niet wat ik moet zeggen. Het is triest. Ik hoop dat Diego en ik straks in de hemel samen een balletje kunnen trappen."

Maradona werd enkele weken geleden 60 en Pelé stuurde hem een kaartje. "Ik hoop dat je reis nog lang is en dat ik vaak je lach nog mag zien. Dan lach ik ook." Toen Pelé 80 werd noemde Maradona hem 'de koning'.

Pelé was van een oudere generatie dan Maradona, hij kwam ook minder in opspraak. Internationaal wordt hij, en ook Johan Cruijff, gezien als een van de weinige spelers die wellicht gelijkwaardig of misschien wel beter dan Maradona zijn geweest.

Dit was Diego Maradona, misschien wel de beste voetballer ooit

Van Argentinië tot Napoli, wereldwijd zijn voetbalfans bedroefd. Een voetballegende, zo mag Diego Maradona wel genoemd worden, is overleden aan een hartstilstand op 60 jarige leeftijd. Zo zag zijn leven eruit.
Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore