Aantrekkelijke prooi

KNVB komt met nieuwe regels tegen zwart geld bij amateurvoetbal

24 november 2020 04:13 Aangepast: 24 november 2020 09:39
Ter illustratie. Beeld © ANP

Voetbalbond KNVB komt met nieuwe regels om zwart geld en criminele activiteiten bij amateurverenigingen tegen te gaan. Vanaf 1 januari moet het verboden worden dat spelers betaald krijgen door derden. Ook mogen ze niet meer verdienen dan een onkosten- of vrijwilligersvergoeding.

Dat schrijft het AD. De KNVB zegt nu extra alert te zijn doordat clubs tijdens de coronacrisis een nog aantrekkelijkere prooi kunnen zijn voor criminelen.

Aantrekkelijke prooi

"We weten dat verenigingen het financieel heel moeilijk hebben", zegt bestuurssecretaris Mark Boetekees van de KNVB tegen de krant. "Controleren is heel lastig", geeft hij toe. "Maar komen we erachter dat sprake is van overtreding dan zijn de sancties niet mals. Je moet dan denken aan verplichte degradatie en schorsing voor lange tijd van spelers."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amateurclubs onder hoogspanning door corona: wel voetbal, geen gezelligheid

Ook wil de KNVB intensiever gaan samenwerken met bijvoorbeeld de Belastingdienst. De bond wil de spelregels, die criminelen buiten de deur moeten houden, beter uitleggen aan bestuurders van amateurclubs. 

Onderzoek

Bij een op de acht amateursportverenigingen waren in de laatste twee jaar signalen van criminele inmenging, maar clubs en bonden weten nauwelijks wat ze daarmee moeten doen. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat eind vorige week naar buiten kwam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KNVB presenteert plan voor amateurvoetbal in coronatijd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore