Nations League

Aanvallend Nederland doet uitstekende zaken tegen Bosnië: 3-1

15 november 2020 19:50 Aangepast: 17 november 2020 13:18
Berghuis, Wijnaldum en Memphis vieren de zege Beeld © Pro Shots / Stanley Gontha

Oranje maakt nog steeds goede kans om opnieuw de eindronde van de Nations League te halen. De ploeg van Frank de Boer won in de Johan Cruijff ArenA overtuigend en met zeer aanvallend spel van Bosnië: 3-1. Het betekende tevens de eerste overwinning onder de nieuwe bondscoach.

De Boer, die na het tijdperk-Ronald Koeman drie keer gelijkspeelde en een keer verloor, kon dan eindelijk zijn eerste driepunter bijschrijven. Een broodnodige, want hij wachtte er al even op.

Nations League

Vorig jaar slaagde Oranje erin de finale van de Nations League te bereiken, die werd verloren van Portugal.

Blijkbaar vindt deze generatie internationals dat naar meer smaken, want ze deden er tegen de Bosniërs werkelijk alles aan om in de race te blijven.

Ook De Boer had er flinke zin in, getuige zijn op papier zeer aanvallende opstelling. Tegen Bosnië begon Memphis vanaf de linkerkant, Luuk de Jong stond in de spits en op rechts startte Steven Berghuis.

Op het middenveld met Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum was dit keer ruimte gemaakt voor Davy Klaassen. Donny van de Beek, doeltreffend in de laatste twee interlands van De Boer, begon op de bank.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ajacied Davy Klaassen staat voor herstart bij Oranje

Wijnaldum

Oranje begon fel en kreeg meteen een onbedoeld grote kans, toen een voorzet van Owen Wijndal tegen de paal belandde.

Na zes minuten was het alsnog raak. Denzel Dumfries, terecht bekritiseerd om zijn soms slechte voorzetten, vond knap de volledig vrijstaande Wijnaldum, die niet kon missen: 1-0.

De middenvelder van Liverpool scoorde zeven minuten later opnieuw, nadat Berghuis een bal met het hoofd prima teruglegde: 2-0.

Geen VAR

Nog voor het halfuur om was maakte Luuk de Jong er 3-0 van, na weer een piekfijne assist van Berghuis. Maar het arbitrale trio toonde aan niet zonder VAR te kunnen.

De goal werd onterecht afgekeurd vanwege vermeend buitenspel, terwijl De Jong achter de bal was gebleven en nooit offside had kunnen staan. Helaas is er in de Nations League geen VAR en dus bleef de slechte beslissing staan.

Met een VAR had eveneens Darko Todorovic niet meer op het veld gestaan. De Bosnische verdediger trapte smerig op de voet van Memphis, terwijl de bal niet in de buurt was. De Franse scheidsrechter zag het niet en trok slechts geel, als een kleine pleister voor het bloeden.

Tegengoal

Oranje bleef aanvallen en jagen op een grotere score. Berghuis kreeg goede schietkansen, maar de Feyenoorder was ongelukkig in de afwerking. Een goed schot van Memphis werd naast getikt.

De 3-0 viel in de 55ste minuut alsnog, toen Dumfries opnieuw een goede assist afleverde en Memphis - op het randje van buitenspel - slechts hoefde te verlengen.

Ondanks het overwicht van Oranje, kreeg Bosnië wel degelijk kansen. De bezoekers maakten er 3-1 van, toen Nederland weer meer met aanvallen, dan verdedigen bezig was. Maar gescoord werd er verder niet meer.

Finale

Nederland weet later vanavond wat het komende woensdag moet doen (zie kader onder) tegen Polen, in de laatste Nations League-wedstrijd, teven laatste interland, van dit jaar.

Dan is ook duidelijk of Oranje zich opnieuw voor de eindronde van de Nations League plaatst.

Oranje, wat nu?

Nederland staat nu bovenaan in poule A van de Nations League, maar dat geeft een vertekend beeld. Nummer 2 Polen en nummer 3 Italië staan namelijk later vanavond nog tegenover elkaar en kunnen nog over Oranje heen gaan.

Maar als het zo blijft, dan mag Nederland volgend jaar niet alleen meedoen aan de Nations League-eindronde, maar het mini-toernooi ook nog eens in eigen land organiseren.

WK

Door de overwinning op Bosnië weet Nederland in ieder geval dat het groepshoofd is bij de loting voor de WK-kwalificatiepoules.

Oranje ontloopt daardoor in ieder geval één sterke tegenstander bij plaatsing voor het toernooi in de winter van 2022.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore