Nederlands elftal

Oranje staat voor belangrijke en interessante week

11 november 2020 09:10
Marco Bizot (links) en Tim Krul Beeld © Pro Shots / Thomas Bakker

Nederland oefent vanavond tegen Spanje. In tijden van corona en overvolle speelkalenders rijst steeds vaker de terechte vraag, of vriendschappelijke wedstrijden momenteel niet totaal overbodig zijn. Maar al lijkt het niet zo, er staat ook tegen de Spanjaarden echt wat op het spel voor het Nederlands elftal. Vier redenen om zeker te gaan kijken.

1. Groepshoofd of niet?

Op basis van de komende drie interlands, dus inclusief de oefenpartij tegen Spanje, wordt de FIFA-ranglijst aangepast. Dat is van groot belang voor de WK-kwalificatie, waarvan de loting plaatsvindt op 7 december. Dan zullen de beste tien Europese landen worden ingedeeld als groepshoofd van een kwalificatiepoule.

Het zou zeer gunstig zijn als Oranje een van die groepshoofden wordt, want dan heb je meer kans op deelname aan het WK. Alleen de beste landen uit de tien poules plaatsen zich namelijk direct voor het toernooi in de winter van 2022.

Momenteel is Nederland de Europese nummer tien op de FIFA-ranking, maar Zwitserland en ook Polen hijgen ons in de nek. Uitgerekend Polen is op 18 november de laatste tegenstander van Oranje dit jaar, als ook de beslissing in de Nations League-poule valt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Oranje won zes keer in twaalf duels van Spanje

2. Strijd onder de lat

Door de blessures van aanvoerder Virgil van Dijk (knie) en Matthijs de Ligt (schouder) moet bondscoach Frank de Boer niet alleen puzzelen met zijn beschikbare centrale verdedigers. Ook voor de positie in het doel staat hij voor een uitdaging. Eerste keus Jasper Cillessen ligt er langdurig uit. Tegen Spanje speelt Marco Bizot, zondag en volgende week woensdag staat Tim Krul onder de lat tegen Bosnië en Polen.

"Stel dat er wat gebeurt met Krul, dan heeft Bizot al zijn vuurdoop gehad", legde De Boer die keuze uit. De keepersstrijd ligt dus volledig open, ook omdat het onduidelijk is hoe lang Cillessen niet kan spelen.

Bovendien komt Justin Bijlow ook nog in beeld. De Feyenoord-keeper had er nu al bij gezeten, als hij zich niet geblesseerd had afgemeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Bizot maakt debuut tegen Spanje, Krul speelt in Nations League

3. Grijpt Klaassen zijn kans?

Drie jaar geleden speelde Davy Klaassen zijn laatste interland. De Boer laat de middenvelder van Ajax vanavond opdraven tegen Spanje, dat heeft hij al verklapt.

Het is sowieso dringen in die linie. Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum zijn onomstreden op het middenveld. Marten de Roon vergezelde hen het vaakst onder voorganger Ronald Koeman, maar de speler van Atalanta is nu niet beschikbaar vanwege een blessure.

Donny van de Beek stond naast Wijnaldum en De Jong in de laatste wedstrijd, Italië-uit. De speler van Manchester United voetbalde goed en scoorde zelfs: 1-1. Maar dat was in een 5-3-2 systeem. De Boer heeft al aangekondigd terug te keren naar het oer-Hollandse 4-3-3.

In zo'n speelstijl presteert Klaassen dit seizoen goed bij Ajax. In zijn vier Eredivisie-wedstrijden scoorde hij al vier keer. Tel daarbij op dat De Boer fan is van de manier van voetballen van Klaassen en de middenvelder zou zich zomaar in beeld kunnen knokken voor het komende EK.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ajacied Davy Klaassen staat voor herstart bij Oranje

4. Een prachtig warming-up shirt

Het Nederlands elftal wilde tegen Spanje in een speciaal wedstrijdshirt, met de tekst '#OneLove' erop, spelen. Die campagne is in het leven geroepen om discriminatie en racisme uit te bannen.

Het is bijna precies een jaar geleden dat Ahmad Mendes Moreira, speler van Excelsior, racistisch werd bejegend bij FC Den Bosch. Daar sprak iedereen uiteraard schande van en ook het Nederlands elftal besloot een statement te maken. Tijdens Nederland - Estland (op 19 november 2019) lieten Wijnaldum en De Jong hun ontblote armen zien, om te tonen dat huidskleur er niet toe doet.

De UEFA staat echter niet toe dat een nationaal elftal met een boodschap op het shirt speelt. Oranje besloot daarop het speciale shirt tijdens de warming-up te dragen. Opdat we niet vergeten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore