Nederlands elftal

Ajacied Davy Klaassen staat voor herstart bij Oranje

10 november 2020 15:30 Aangepast: 11 november 2020 09:49
Davy Klaassen (links) en Daley Blind tijdens Klaassens laatste interland tot nu toe: Zweden-thuis, in 2017. Beeld © Pro Shots / Stanley Gontha

Davy Klaassen is weer international. De 27-jarige middenvelder behoort na een afwezigheid van drie jaar opnieuw tot het keurcorps van Oranje en gaat direct spelen. De Ajacied krijgt onder oude bekende Frank de Boer een kans zich te revancheren.

Revancheren? Ja, want veel van zijn eerdere duels in het oranje shirt liepen niet goed af. Klaassen speelde vooralsnog zestien interlands. De helft daarvan ging verloren en Oranje speelde met hem ook nog eens twee maal gelijk. Het Nederlands elftal boekte slechts zes zeges met Klaassen op het veld.

Uiteraard ligt dat niet alleen aan hem, maar een opvallend weetje is het wel. Net als dat bondscoaches met een Ajax-achtergrond het tot nu toe beduidend méér in hem zien zitten. Een beschouwing aan de hand van Klaassens vijf opvallendste interlands.

1. De eerste

Bondscoach Louis van Gaal zit op 5 maart 2014 hoofdschuddend op de bank van het Stade de France. Zijn ploeg wordt weggespeeld in de vriendschappelijke interland tegen Frankrijk. Oranje mag blij zijn dat het slechts met 2-0 verliest. In minuut 72 gunt Van Gaal de dan 21-jarige Klaassen zijn interlanddebuut.

Deze wedstrijd zal achteraf bezien goud (of eigenlijk brons) waard zijn voor het Nederlands elftal. Na het demasqué bij de Fransen besluit Van Gaal namelijk definitief af te stappen van het 4-3-3 systeem.

Oranje is zijn ogen niet goed genoeg om op het aanstaande WK met vier verdedigers te gaan spelen. De 5-3-2 speelstijl is geboren en Nederland wint op die manier het brons in Brazilië. Zonder Klaassen, overigens. Hij mag wel meedoen aan de trainingsstage voor het WK van 2014, maar de eerste schifting van Van Gaal overleeft hij niet.

2. De goal

De opvolger van Van Gaal, Guus Hiddink, laat Klaassen in eerste instantie links liggen. Tot 31 maart 2015. Dan heeft de Ajacied plotseling een basisplaats in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Spanje. Oranje wint tot ieders verrassing, want het presteert slecht sinds de derde plaats op het WK.

Het Nederlands elftal heeft in de kwalificatie al twee keer verloren en dreigt het EK in 2016 mis te lopen. Hiddinks positie staat dan ook onder druk, maar Klaassen geeft hem lucht. Het wordt 2-0, mede dankzij een goal van de middenvelder.

3. Het drama

Schijn bedriegt, want na zijn eerste interlandgoal doet Hiddink toch geen beroep meer op Klaassen. Zijn kansen nemen toe als Hiddink na aanhoudende slechte resultaten wordt ontslagen en assistent Danny Blind de nieuwe bondscoach wordt.

Blind, ook een coach uit de Ajax-school, kent Klaassen goed en dat helpt. Hij krijgt meteen een basisplaats in de cruciale EK-kwalificatiewedstrijden tegen IJsland en Turkije. Die eindigen dramatisch. Oranje verliest beide duels, zonder een rol van betekenis van Klaassen.

4. De kansen

Oranje redt het uiteindelijk niet in de kwalificatie en het EK in 2016 gaat aan Blind en de zijnen voorbij. Klaassen blijft wel in de plannen van de bondscoach voorkomen.

In de eerste WK-kwalificatiewedstrijd, Zweden-uit, heeft de Ajacied opnieuw een basisplaats onder Blind. De middenvelder krijgt grote kansen om Nederland al vroeg op 0-2 te zetten. Maar Oranje speelt onterecht met 1-1 gelijk en het chagrijn rond de ploeg blijft hangen.

5. De laatste

Oranje gaat in de kwalificatie beschamend onderuit bij Bulgarije (2-0) en na het EK dreigt ook het WK van 2018 gemist te worden. Blind wordt daarom ontslagen.

Gelukkig voor Klaassen houdt interim-bondscoach en oud-Ajax-speler Fred Grim vertrouwen in de Ajacied. Definitieve opvolger Dick Advocaat heeft dat minder: Klaassen is onder hem zijn basisplaats kwijt en komt enkel nog kort in actie als invaller. Zijn (voorlopig) laatste interland is op 10 oktober 2017, als Zweden in Amsterdam de tegenstander is.

Koeman

Nederland haalt ook het WK in Rusland niet en Ronald Koeman neemt het stokje over van Advocaat. Hij heeft Klaassen naar Everton gehaald, maar blijkbaar ziet de bondscoach in Koeman het minder in de middenvelder zitten. Onder hem behoort Klaassen niet eens tot zijn vele voorselecties.

Meteen na het vertrek van Koeman naar FC Barcelona dit jaar komt Klaassen prompt weer in beeld. Interim-bondscoach Dwight Lodeweges haalt hem, in samenspraak met nieuwe keuzeheer Frank de Boer, weer bij Oranje.

De Boer

De Ajacied weet in ieder geval hoe het is om te scoren tegen Spanje (zie boven). De middenvelder is bovendien in vorm en heeft met De Boer opnieuw een trainer met een Ajax-achtergrond boven zich, die het wél ziet zitten in kilometervreter Klaassen. De twee werkten al samen in De Boers fase als hoofdcoach van Ajax.

De Boer heeft ook al toegegeven, dat Klaassen 'zeker' gaat spelen tegen Spanje. De revanche in Oranje voor Klaassen begint dan ook vanavond, in de voor hem zeer vertrouwde Johan Cruijff ArenA. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore