Voetbal

Tadic sloopt FC Utrecht met splijtende pass en penalty

08 november 2020 15:58

Dusan Tadic was de gevierde man bij Ajax na afloop van het gewonnen uitduel met FC Utrecht (0-3). De Serviër leidde met een splijtende pass de openingstreffer van Davy Klaassen in en besliste de ontmoeting voortijdig met een feilloos genomen strafschop die eindigde in een van de bovenhoeken van het doel. "Ik ben blij dat ik belangrijk kon zijn", lachte hij met de winst op zak. "Want het gaat niet om mij, het gaat erom dat Ajax wint."

Zijn pass op David Neres in de aanloop naar de 0-1 was wonderschoon. Precies op de juiste snelheid, met zoveel gevoel ook. Al toen de bal van zijn voet vertrok, voelde de Serviër dat het goed zou komen. "Dat is puur instinct", zei de 31-jarige aanvaller. "Het resultaat van steeds maar weer trappen, op trainingen en wedstrijden."

Dinsdag tegen FC Midtjylland speelde hij nog als centrumspits, tegen FC Utrecht weer als linksbuiten. "De trainer bepaalt, het maakt mij allemaal niet uit", zei Tadic. "Bij Ajax in de spits ben ik meer een aanspeelpunt en moet ik kaatsen met middenvelders die opkomen. Aan de linkerkant kan ik vaker acties maken, dat is ook leuk."

Clubtopscorer

Tadic is met zes treffers inmiddels clubtopscorer van Ajax, terwijl hij maar met één doelpunt bijdroeg aan het schuttersfestijn tegen VVV-Venlo (0-13). De uitwedstrijd tegen FC Utrecht deed hem een beetje denken aan twee jaar geleden toen Ajax tijdens een memorabel seizoen doordrong tot de halve finales van de Champions League. "Utrecht verdedigde met veel man, maar wij zijn geduldig gebleven. Als we de bal steeds blijven verplaatsen van links naar rechts en op de juiste momenten diepte zoeken, dan kan de tegenstander het in de tweede helft vaak niet meer belopen. Dat was twee jaar geleden ook vaak onze grote kracht."

FC Utrecht leek tegen Ajax de eigen aanhang te missen, die zeker tijdens duels met de rivaal uit Amsterdam voor een vijandige sfeer kan zorgen. Tadic miste de fans van FC Utrecht ook. "Ik houd ervan als iedereen tegen ons is. Dat geeft juist energie en motivatie", zei de aanvoerder die het donderdag met Servië opneemt tegen Schotland in de play-offs van de EK-kwalificatie. "Dat wordt super belangrijk", stelde hij. "Dan wordt bepaald of we naar het EK mogen. Ik kijk uit naar die wedstrijd. Wat is mooier dan drie keer in de week spelen? Ik voel me fit en ben er klaar voor."

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore