Andy Niet te Vermeijde

'HH' en 'steun aan een oorlog': misverstanden in het voetbal

04 november 2020 16:46
Ricardo Kishna (links) met Andy van der Meijde

Voetballers kunnen onbedoeld voor een hoop consternatie zorgen, terwijl zij zich van geen kwaad bewust zijn. Zo wees Ricardo Kishna een zeer ongelukkige rugnummer aan bij Lazio en werd van Andy van der Meijde gedacht, dat hij de invasie van Amerika in Irak steunde.

We moeten een paar jaar terug in de tijd. Kishna verliet Ajax in 2015 voor een avontuur bij Lazio. De Italiaanse club is berucht om een deel van de aanhang, die er rechts-extremistische sympathieën op nahoudt.

"Lazio heeft natuurlijk een slechte reputatie", zegt Kishna tegen oud-topvoetballer Andy van der Meijde, die bij de aanvaller van ADO Den Haag op bezoek was voor het Videoland-programma 'Andy niet te Vermeijde'.

Kishna: "Ik heb er zelf gelukkig niet veel van meegekregen. Mensen waren altijd netjes naar me en ik heb geen rare dingen meegemaakt. Wat dat betreft kan ik er geen slecht woord over zeggen."

'HH'

Toch raakte de aanvaller in Rome in opspraak. Kishna legt uit: "Mijn lievelingsnummer is '8', maar dat was al bezet. Daarom nam ik bij Lazio '88'. Dubbel geluk, dacht ik..."

Maar zo werd er niet naar gekeken. De 'h' is de achtste letter van het alfabet. In rechts-extremistische kringen staat '88' voor 'HH', oftewel 'Heil Hitler'.

"Ik had daar niet over nagedacht!", zegt Kishna. "Als iemand, van de club bijvoorbeeld, me dat had gezegd, dan had ik een ander nummer gekozen. Ik kreeg ineens allemaal comments op Instagram. 'Wat doe je nou? Die club en dat nummer?!'. Ik stond al ingeschreven en kon het niet meer wijzigen. Het seizoen erna heb ik meteen '7' gekozen."

'Een boer uit Enschede!'

Van der Meijde vertelt op zijn beurt over een gevoelig misverstand waar hij tijdens zijn carrière mee te maken kreeg. De aanvaller maakte een prachtige goal tegen AS Roma, in de groepsfase van de Champions League.

Vervolgens vierde de Ajacied de treffer met een schietgebaar, terwijl hij op één knie leunde. "Dat deed ik voor een gezin uit Enschede, dat me heel goed had opgevangen toen ik door Ajax werd verhuurd aan FC Twente. Zij waren jagers. Ik mocht ook een keer schieten. Gewoon in lucht, met een jachtgeweer. Maar op die dag (19 maart 2003, red.) viel Amerika ook Irak binnen. Stond er op de website van ESPN: 'Van der Meijde steunt de VS in de oorlog tegen Irak'. Terwijl het een eerbetoon was voor een boer uit Enschede!"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore