Verschillende uitbraken

Voetbalclubs geplaagd door corona, maar competitie stoppen is geen optie

26 oktober 2020 16:35 Aangepast: 26 oktober 2020 16:38
Ook PSV-aanvoerder Dumfries is positief getest op corona. Beeld © ANP

Spelers in quarantaine, ic-opnames en lege stadions: ook het betaald voetbal ontkomt niet aan de impact van het coronavirus. Zijn de competities op deze manier nog wel fatsoenlijk uit te spelen?

Afgelopen weekend moest PSV zes spelers missen in de belangrijke wedstrijd tegen Vitesse. Daarmee is het de laatste in een rijtje van clubs die getroffen zijn door het virus. AZ had afgelopen week zelfs te maken met dertien positief geteste spelers (van wie acht uit het eerste elftal).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

AZ verspeelt opnieuw voorsprong en speelt ook gelijk tegen ADO

Spelers missen is natuurlijk vervelend, maar ook de fysieke gevolgen van het virus zijn te voelen in het voetbal. Vandaag stond bij Willem II Elton Kabangu voor het eerst sinds drie maanden weer op het veld na een ernstig verlopen coronabesmetting. De aanvaller belandde zelfs op de intensive care. Net als de vrouw van NAC-speler Lex Immers.

'Trekt je lichaam leeg'

"Ik heb corona overgedragen op mijn vrouw", onthulde Immers vandaag in het dagblad De Stentor. "Zij heeft daardoor bijna het loodje gelegd. Ze moest met spoed naar het ziekenhuis. Dat wordt best onderschat." Bij teamgenoten die het virus gehad hebben, merkt Immers wat het virus kan doen:"Ik zie dat ze direct buiten adem zijn. Het virus trekt je lichaam leeg, het is gewoon gevaarlijk."

Ook mentaal heeft het virus zijn weerslag op spelers, zegt NAC-woordvoerder Alex Knook tegen RTL Nieuws. "Thom Haye heeft bijvoorbeeld dertien dagen alleen in zijn appartement gezeten. Normaal ben je iedere dag op de club, met een groep van dertig man bezig om te presteren met zijn allen. Dan ineens is al het sociale weg, ik denk dat iedereen daar wel last van zou hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Niet Atalanta-Ajax maar Atalanta-Valencia werd de grote coronabom

Toch zijn de besmettingen en de bijkomende ellende voor de KNVB geen reden om het betaald voetbal weer stil te leggen. Vorig seizoen gebeurde dat, maar premier Rutte nam toen die beslissing, niet de KNVB. "Het stilleggen van het betaald voetbal is gezien de impact op de volksgezondheid weinig zinvol, want het gaat om een heel kleine groep spelers", zegt persvoorlichter Jaap Paulsen van de KNVB.

Dat clubs als NAC, PSV en AZ te maken hebben met uitbraken, baart de KNVB nog geen zorgen. "Hoe vervelend ook, we gingen er altijd van uit dat besmettingen konden plaatsvinden", zegt Paulsen. "Zeker als de coronacijfers in de samenleving zo oplopen." Het virus zal zeker een rol spelen dit seizoen, maar zit een eerlijk verloop van de competitie niet in de weg, denkt de bond. Net als bij blessures zijn de risico's voor iedere club hetzelfde, dus is het uitgangspunt eerlijk.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Situatie blijft spannend

Ook het geplaagde NAC vindt het geen optie om de competitie stil te leggen. De wedstrijden van afgelopen week had de club liever verplaatst, maar echt stoppen zou NAC niet willen. "Ik ben heel blij dat we nog kunnen voetballen", zegt woordvoerder Knook. "Ik denk dat de gevolgen van stoppen groter zijn dan doorgaan. Dat gaat wel verder dan het financiële plaatje, nu hebben mensen wekelijks iets om naar uit te kijken"

Bij NAC is het deze periode elke keer spannend als een speler getest wordt, met name doordat ook spelers zonder klachten het virus bleken te hebben. Toch kijkt Knook nuchter naar de hele situatie: "Het is nu even zo, iedere club krijgt ermee te maken. Nu hebben wij er last van, volgende week is het een ander."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore