Afgetekende cijfers

Oranjevrouwen verzekerd van EK na overtuigende zege op Estland

23 oktober 2020 21:20 Aangepast: 23 oktober 2020 21:57
Jackie Groenen, maker van de 3-0. Beeld © ANP

De voetbalsters van Oranje hebben zonder problemen kwalificatie voor het EK van 2022 afgedwongen. Het Nederlands vrouwenelftal was in Groningen met 7-0 veel te sterk voor Estland. Eerder in de kwalificatiereeks eindigde het onderlinge treffen in de Estse hoofdstad Tallinn ook in 7-0.

Al na een kwartier was het duel eigenlijk al beslist door twee doelpunten van Danielle van de Donk. Bij de 1-0, in de zesde minuut, kopte ze fraai raak en bij de 2-0 trof ze van dichtbij doel. Halverwege de eerste helft maakte Jackie Groenen er met een bekeken schuiver 3-0 van, waarna Sherida Spitse nog voor rust een penalty benutte. De strafschop was toegekend wegens een handsbal.

Eerste doelpunt

Na rust viel de productie even stil, maar halverwege de tweede helft tekende Groenen voor haar tweede doelpunt: 5-0. Verdediger Aniek Nouwen maakte er vervolgens met een geplaatste kopbal 6-0 van, waarna Katja Snoeijs de eindstand bepaalde. Voor zowel Nouwen als Snoeijs was het haar eerste doelpunt voor Oranje. Snoeijs verving Shanice van de Sanden, die te maken had met familieomstandigheden.

De eindstand was na 83 minuten bereikt. In de laatste tien minuten, inclusief vier minuten extra speeltijd, bleef Oranje gretig jagen op het achtste doelpunt, maar ondanks diverse goede mogelijkheden bleef het in de tweede helft bij drie doelpunten.

Keepster Lize Kop, de vervangster van de afwezige Sari van Veenendaal (heupblessure), kreeg bij Oranje nauwelijks iets te doen. Zodra de Estse speelsters de bal hadden, werd die vaak direct heroverd door Oranje, dat ook bij een grote voorsprong gedreven bleef. Spits Vivianne Miedema en linksbuiten Lieke Martens, die een goede indruk achterliet, kwamen ondanks verwoede pogingen niet tot scoren.

Oranje titelverdediger

Het EK wordt van 6 tot en met 31 juli 2022 gespeeld. Bondscoach Sarina Wiegman is dan niet meer verantwoordelijk voor Oranje. Zij verruilt Oranje na de Olympische Spelen van volgend jaar voor Engeland.

Het afgelopen EK, in Nederland, werd door Oranje gewonnen. Op het WK eindigde de ploeg later als tweede.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore