Europa League

Uitgedund AZ stunt met zege op Napoli

22 oktober 2020 20:49 Aangepast: 22 oktober 2020 20:56
Beeld © Getty Images

AZ heeft de eerste wedstrijd in de groepsfase van de Europa League gewonnen van Napoli. De Alkmaarders, die met een flink uitgedunde selectie afreisde naar Italië, versloegen de Italianen met 0-1.

Het was lang de vraag of de wedstrijd wel door zou gaan. AZ is flink getroffen door het coronavirus en meldde maar liefst dertien besmettingen bij de club. De ploeg van Arne Slot had daarom maar vier middenvelder en vier aanvallers in de selectie.

Afgekeurde goal

AZ kwam er in de beginfase sporadisch uit en moest vooral tegenhouden. Napoli, met onder andere oud-PSV'ers Dries Mertens en Hirving Lozano aan de aftrap, kwam enkele keren in positie voor een schot. Doelman Marco Bizot hield echter zijn doel schoon, al werd hij een keer geklopt: het doelpunt van Victor Osimhen werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Napoli werd steeds sterker en kwam ook dichter bij een doelpunt. Zo kwam Hirving Lozano een teen tekort om een voorzet binnen te werken en schoot Dries Mertens voorlangs na een fout van Pantelis Hatzidiakos. Desondanks gingen de teams rusten met een stand van 0-0.

Paar kansjes

In de tweede helft leek er niets veranderd in het spelbeeld, maar na 55 minuten was daar plots een prachtige Alkmaarse aanval. Dani de Wit tikte binnen en schoot AZ op voorsprong. Napoli zette vervolgens weer aan, maar kwam slechts tot enkele kansjes. AZ hield de voorsprong vast en pakte de eerste drie punten in het nieuwe Europese seizoen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PSV, Feyenoord en AZ beginnen aan groepsfase Europa League

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore