Voetbal

PSV na ruime zege op Zwolle alleen aan kop in de eredivisie

18 oktober 2020 18:40 Aangepast: 18 oktober 2020 18:46

PSV heeft in de eerste wedstrijd na het sluiten van de transfermarkt direct aan de hoge verwachtingen voldaan. De op vele posities vernieuwde en versterkte selectie van trainer Roger Schmidt beleefde in Zwolle een vrij eenvoudige middag tegen PEC: 0-3. Door het puntenverlies van Feyenoord eerder op zondag tegen Sparta Rotterdam (1-1), gaat PSV met dertien punten uit vijf duels nu alleen aan de leiding in de eredivisie.

Schmidt had best wat te kiezen zondag. PSV versterkte zich de laatste dagen van de transferperiode met liefst vier middenvelders: Ibrahim Sangaré, Marco van Ginkel en de Duitsers Adrian Fein en Mario Götze. Vooral de komst van Götze, die tot vorig seizoen bij Borussia Dortmund onder contract stond, baarde opzien. Met doelman Yvon Mvogo, linkerverdediger Philipp Max en aanvaller Eran Zahavi had PSV de weken daarvoor ook nieuwe spelers vastgelegd.

Van Ginkel (geblesseerd) en Zahavi (coronavirus) konden tegen Zwolle nog niet spelen, wat het qua basisopstelling iets makkelijker maakte. Het grootste slachtoffer van de vele nieuwkomers is Mohamed Ihattaren. Het 18-jarige talent, dat de gehele jeugdopleiding doorliep, is de trots van de club en moet PSV in de toekomst veel geld gaan opleveren. Dit seizoen is Ihattaren al een tijdje zoekende naar zijn vorm. Het wordt de komende weken interessant om te zien hoe Schmidt met Ihattaren omgaat. Het ligt voor de hand dat hij zijn basisplaats voorlopig kwijt is, iets wat tot voor kort voor onmogelijk werd gehouden.

Basisplaats

Götze had, ook al was hij sinds eind juni clubloos, direct een basisplaats in Zwolle. De maker van het winnende doelpunt in de finale van het WK van 2014 trainde de laatste tijd zelf door en maakte op de technische en medische staf van PSV een goede indruk. De Duitser beleefde een prettig debuut. Na een foute terugspeelbal van Clint Leemans onderschepte Götze in de 8e minuut de bal en opende de score.

PSV liep voor rust verder uit via Cody Gakpo en Donyell Malen, die nu allebei op drie doelpunten staan. Tussen die twee treffers in had PEC terug kunnen komen, maar doelman Yvon Mvogo keerde de bal na een slecht genomen strafschop van Reza Ghoochannejhad.

Weinig

Na rust hoefde PSV niet meer zo nodig en gebeurde er nog maar weinig. Götze ging halverwege de tweede helft naar de kant en Ihattaren mocht zo toch nog een gedeelte van het duel meedoen.

PSV wacht volgende week de uitwedstrijd tegen Vitesse, dat het dit seizoen met twaalf punten voorlopig ook uitstekend doet.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore