Oranje vs Mexico

Johnny, Anita en de 'kikkersprong' van Robben

06 oktober 2020 14:19 Aangepast: 06 oktober 2020 15:18
De vermeende schwalbe van Robben Beeld © AFP

Het Nederlands elftal oefent morgen tegen Mexico. Buiten dat het de eerste interland voor de nieuwe bondscoach Frank de Boer is, hangen er ook prachtige historische feiten aan dit affiche. Iets met Arjen Robben en een penalty...

De eerste

Mexico en Nederland kruisen voor het eerst voor het echie de degens op het WK van 1998. Oranje mag deze laatste poulewedstrijd in ieder geval niet verliezen, omdat het dan afhankelijk is van wat concurrent België doet.

Gelukkig is de ernst van de zaak bij de mannen van bondscoach Guus Hiddink goed doorgedrongen. Phillip Cocu en Ronald de Boer zetten Nederland binnen achttien minuten op 2-0. Een vreemd verval in het laatste kwartier zorgt voor een 2-2 eindstand, waardoor beide landen doorgaan naar de achtste finales.

Nog iets noemenswaardigs? Nou en of. Let op de fantastische assist van Dennis Bergkamp bij de 1-0 en de prachtige blonde lokken van doelpuntenmaker Luis Hernández.

Graag geziene sparringspartner

Opvallend: Nederland oefent bijzonder vaak tegen Mexico. Met het duel van morgen erbij opgeteld komt het totale aantal op zeven vriendschappelijke wedstrijden, terwijl de twee landen pas acht keer tegen elkaar speelden.

Een van die nietszeggende potjes vindt plaats in de voorbereiding op het WK van 2006. Valt er dan helemaal niets over te zeggen? Jawel, Johnny Heitinga heeft een hoofdrol. Eerst laat de verdediger zich in de luren leggen door de beruchte Mexicaanse goaltjesdief Jared Borgetti, daarna tekent hij zelf volledig vrijstaand voor de gelijkmaker.

Attentie voor de prachtig lange 'gooooooooooooooooool', de schitterend groene tenues én de lange wapperende manen van de Mexicanen. De einduitslag wordt overigens bepaald door Ryan Babel: 2-1.

Nog eentje uit de categorie 'oefening baart kunst' is de clash in aanloop naar het WK van 2010.

Mexico en Oranje spelen opnieuw vriendschappelijk tegen elkaar en dat is te merken aan verschillende dingen. Zo mag huidig RKC-speler Vurnon Anita zijn interlanddebuut maken en ook Orlando Engelaar weer eens opdraven in het oranje shirt.

Bij Mexico speelt de legendarische en dan 36-jarige Cuauhtémoc Blanco mee. Een aanvaller die wereldberoemd wordt door een bijzondere passeerbeweging, zijn zogenaamde 'kikkersprong'.

Oh ja, Nederland wint met 2-1, dankzij deze prachtige treffers van Robin van Persie.

De laatste

Voordat we naar de mooiste ontmoeting tussen Nederland en Mexico gaan, nog even de voorlopig laatste wedstrijd tussen beide landen onder de loep.

Die is op 12 november 2014, als de Mexicanen via een 2-3 zege hun wraak op Oranje krijgen - daarover dadelijk meer. Hoogtepunt aan de zijde van Nederland is deze knal van Wesley Sneijder.

De mooiste

Behoeft bijna geen uitleg. Dé reden waarom Arjen Robben in de hiervoor beschreven wedstrijd continu wordt uitgejouwd door het Mexicaanse publiek en een Mexicaanse fan vier jaar lang elke dag twittert dat 'het geen penalty was'.

Robben valt inderdaad overdreven (laten we het een rare 'kikkersprong' noemen), maar een penalty is het zeker.

Mexicanen blijken bovendien snel te zijn vergeten dat Robben in de eerste helft een loepzuivere strafschop moet krijgen, omdat Héctor Moreno hem onderuit schoffelt. Zo hard zelfs, dat de verdediger zijn scheenbeen breekt...

Oranje wint deze achtste finales op het WK van 2014 met 2-1 en zal in de halve finale stranden tegen Argentinië.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore