Fopduik op WK

Hoe Robben heel Mexico woest maakte: 'Ik blijf erbij, het was geen penalty'

07 oktober 2020 08:05 Aangepast: 07 oktober 2020 08:24
Het gewraakte moment met Robben Beeld © Getty Images

Vanavond speelt het Nederlands elftal een oefenwedstrijd tegen Mexico. Voor de meeste Mexicanen is dit niet zomaar een wedstrijd, maar een kans op revanche vanwege een zeer omstreden penalty op het WK in 2014. José Luis Mercado werd na het duel beroemd omdat hij honderden dagen lang berichten de wereld in stuurde over het onrecht dat zijn land was aangedaan. We spraken hem en vroegen of hij nog steeds boos is.

Het was 29 juni 2014, Fortaleza, Brazilië. Oranje was in de achtste finale van het WK tegen Mexico licht favoriet. Maar Mexico scoorde 1-0. Dat bleef het tot de 88ste minuut. Toen maakte Wesley Sneijder de 1-1.

En het verdriet van Mexico werd ver in de blessuretijd nog groter toen Arjen Robben in het strafschopgebied vrij theatraal neerging. Penalty, oordeelde de scheidsrechter. Klaas-Jan Huntelaar benutte het cadeautje en Oranje stond in de kwartfinale. Heel Mexico huilde en de woede richtte zich op één man: Arjen Robben.

José Luis Mercado ging helemaal stuk na dit moment. "Ik was heel, heel boos. Mijn familie moest me kalmeren", zegt hij tegen RTL Nieuws. Hij liet het er niet bij zitten. Sinds de nederlaag twitterde de Mexicaan aanhoudend dat Oranje geen penalty had moeten krijgen.

Mercado tweette bijna dagelijks 'no era penal', oftewel 'het was geen penalty', refererend an de vermeende schwalbe van Robben die Mexico de plek in de kwartfinale kostte. Zijn twitteractie haalde media over de hele wereld, van BBC tot CNN.

Zelf reageerde Robben jaren later over dat moment in de Volkskrant kort maar vastbesloten: "Het was een penalty." Of de Nederlander er nu nog steeds zo over denkt, zullen we nooit weten. "Arjen is niet beschikbaar voor vragen hierover", is het antwoord dat we krijgen via zijn woordvoerder. 

Herinnering zuur

Ook Luis Mercado is er inmiddels wel klaar mee. Hij hield zijn voortdurende getwitter met de hashtag #noerapenal vier jaar en 269 dagen vol. "Ik wilde het tot en met het WK in Rusland doen, zodat we daar Nederland konden verslaan, maar Nederland kwalificeerde zich niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vier jaar na dé penalty tegen Mexico: 'Met de VAR had Robben 'm niet gekregen'

Nu is hij niet boos meer, verzekert hij. "Nee, dat niet, maar de herinnering aan dat toernooi is zuur. Het gevoel blijft dat er meer in zat. Het einde met zo'n penalty was zuur. En ik blijf erbij: het was geen penalty."

Andere penalty

Mercado richtte zijn vizier daarna op een andere omstreden penalty, bij de wedstrijd tussen de Onder 17-elftallen van Mexico en Brazilië die in november 2019 werd gespeeld. Mexico verloor de finale van Brazilië.

Ook in deze wedstrijd kregen de Mexicanen een, volgens Mercado, onterechte strafschop tegen. De teller met het aantal tweets met ‘no era penal’ gericht aan de FIFA en Braziliaanse voetbalbond staat inmiddels op 321.

Nieuwe aanleiding?

Wellicht geeft de wedstrijd van vanavond tegen Mexico aanleiding voor een nieuwe Twitteractie door José Luis Mercado, al staat er niet zoveel op het spel als in 2014, want dit keer is het een vriendschappelijke wedstrijd.

"Ik zie het dan ook niet echt als revanche als we winnen", zegt hij. "Pas als we van Oranje winnen op een groot toernooi, hebben we wraak genomen. Op het WK in Qatar gaan wij geschiedenis schrijven." 

Mercado gaat de wedstrijd, waar Frank de Boer voor het eerst als bondscoach op de bank zit, zeker bekijken. Wat het wordt? "Ik denk 2-2, en ik weet zeker dat Robben geen penalty versiert", lacht hij.

Ook dit Mexicaanse meisje nam Robben op de hak

Heel Mexico was in rep en roer in 2014. Dit meisje zong er een pittig liedje over.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore