Voetbal

Premier League nu al klaar met handsregel: scheidsrechters passen benadering aan

30 september 2020 09:53 Aangepast: 30 september 2020 13:46
Beeld © Getty Images

De Premier League is nog maar drie speelrondes onderweg, maar de competitie heeft nu al genoeg gezien van de nieuwe handsregel. Clubs hebben de Professional Game Match Officials Limited, de Engelse scheidsrechtersbond, gevraagd handssituaties anders te beoordelen.

De oproep komt naar aanleiding van twee momenten afgelopen weekend. Zo kreeg Eric Dier in de laatste minuut van het duel tussen Tottenham Hotspur en Newcastle United een penalty tegen, omdat Andy Carroll de bal op zijn arm kopte. Dier stond nota bene met zijn rug naar de situatie. Ook in de wedstrijd tussen Everton en Crystal Palace was er veel te doen om een soortgelijke situatie die een penalty opleverde.

Na de speelronde was de handsregel het onderwerp van gesprek. "Deze handsregel maakt het voetbal kapot", zei de Crystal Palace-trainer Roy Hodson. Oud-voetballer Ryan Mason denkt zelfs dat de kans op blessure groter wordt door deze regel, omdat spelers gedwongen worden met de handen op de rug te springen.

Eric Dier krijgt hier de bal op de arm. Eric Dier krijgt hier de bal op de arm.

Clubs uit de Premier League hebben de scheidsrechtersbond tijdens een vergadering gevraagd om de handsregel anders te interpreteren. Ze willen dat scheidsrechters subjectief naar de situaties kijken en dat zij niet volgens het boekje fluiten. De afstand en tijd die een speler heeft om hands te voorkomen én de positie van de arm moeten in de beslissing worden meegenomen.

De Premier League-clubs hebben ook de IFAB, de organisatie die de regels bepaalt in het voetbal, gesproken, maar zij hebben aangegeven de regel niet aan te willen passen.

VTBL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore