De Eredivisie trapt af

'Legende Arjen Robben is onze Messi'

12 september 2020 10:31 Aangepast: 12 september 2020 10:32
Robben viert zijn eerste goal voor Groningen dit seizoen Beeld © Pro Shots / Andy Zuidema

De Eredivisie gaat weer van start. Er breekt opnieuw een spannend seizoen aan, met allerlei nog onbeantwoorde vragen: wie wordt er kampioen en op wie moeten we speciaal letten? De analisten Theo Janssen en Andy van der Meijde blikken vooruit.

"Ajax heeft gewoon weer de beste selectie, de beste spelers", begint Janssen. "Zij zijn titelkandidaat nummer één. De andere topclubs? Maken in de voorbereiding toch een wisselvallige indruk."

Van der Meijde is het daar deels mee eens. "Maar de voorbereiding zegt niks hoor. Ik wilde dan vooral niet geblesseerd raken. Ik keek wel uit en hield in. Spelers die goed zijn in de voorbereiding, zijn vooral goed tegen kleine tegenstanders, haha!"

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Ten Hag: 'Ajax heeft weer een sterke groep'

"Ik denk wel dat Feyenoord langer mee gaat doen in de titelstrijd", gaat Janssen verder. "Ze zijn constanter dan vorig jaar. Mede dankzij Dick Advocaat ja. En houd vooral die Bryan Linssen in de gaten. Hij gaat echt zijn goaltjes meepikken." 

Van der Meijde: "Als Feyenoord de flow onder Advocaat vasthoudt, dan wordt het nog spannend. Mooi toch, voor de competitie?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Feyenoord in eerste 3 thuisduels voor bijna 13.000 fans in Kuip

PSV gaat op een andere manier voetballen onder de nieuwe trainer Roger Schmidt. Onvervalste Duitse gegen pressung, waar Borussia Dortmund, RB Salzburg, RB Leipzig en Liverpool groot mee zijn geworden.

Janssen: "Ik ben er zeer benieuwd naar en ga ook zeker vaker kijken naar PSV. Meer dan de afgelopen jaren, want deze manier van voetballen maakt PSV extra interessant."

Van der Meijde: "Schmidt gaat ervoor zorgen dat die jongens topfit zijn. Conditioneel gezien gaat PSV serieus meedoen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

PSV-trainer Schmidt houdt rekening met vertrek Lammers

AZ en Utrecht

En AZ? Vorig jaar nog de uitdager van Ajax. "Voor die club gaat het moeilijker worden", denkt Janssen. "Omdat de verrassing weg is. Ploegen zullen nu echt wel in de gaten hebben hoe ze spelen."

"Misschien kan FC Utrecht de rol van AZ overnemen", haakt Van der Meijde in. "Ze hebben echt goede spelers gehaald, zoals Eljero Elia en Mimoun Mahi. Tegen topclubs was Utrecht altijd al aardig. Als ze het nu ook nog eens tegen kleine tegenstanders gaan laten zien, dan komen ze er echt bij."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

KNVB stelt eredivisiewedstrijd tussen FC Utrecht en AZ uit

Janssen verwacht komend seizoen veel van Quincy Promes. "Ik vond hem altijd wat druistig voor een aanvallende middenvelder, een nummer tien. Maar het lijkt er toch op, dat hij daar nu wel uit de voeten kan. Hij heeft scorend vermogen en komt in deze positie veel voor de goal. Dus dat kan zich goed uitbetalen."

Van der Meijde gaat bij Ajax vooral op Anthony letten. "Ik hoor veel over hem, dat-ie al vrije trappen opeist enzo. Ik verwacht ook veel van David Neres. Hij moet na het vertrek van Hakim Ziyech meer de kar gaan trekken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Promes laat zich zien op positie Van de Beek bij Ajax

Janssen en Van der Meijde zijn ook benieuwd naar Mohamed Ihattaren van PSV. Het laatste beeld dat van hem is blijven hangen, is zijn chagrijnige gezicht op de bank van het Nederlands elftal. Iets waar Janssen wel begrip voor heeft.

"Hij is gedreven en wil voetballen. Als je hoopt op je debuut in het nationale elftal en dat gebeurt niet, dan mag je echt wel teleurgesteld zijn. Dat moet zelfs! Dat is gezond en ik houd daar wel van."

"Ihattaren heeft zoveel klasse… Hij heeft er een jaartje van geproefd en moet nu belangrijk gaan worden voor PSV", aldus Janssen. Van der Meijde: "Mootje wordt een attractie in het Nederlandse voetbal. Let maar op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Ihattaren, Schuurs en Wijndal voor het eerst bij Oranje

Janssen denkt te weten welke clubs het moeilijk gaan krijgen. "Als je afgaat op de voorbereiding, dan denk je aan sc Heerenveen en FC Twente. RKC? Zij gaan het beter doen en worden niet laatste. Ze hebben leuke spelers en een goede trainer, die amusement wil bieden. Ik zou het leuk vinden als ze verrassen."

Robben en Groningen

Verder heeft Janssen heel veel zin in Groningen - PSV. "Vanwege Arjen Robben natuurlijk! Het maakt niet uit waar hij speelt en hoe lang, als hij maar meedoet. Hij is onze Messi. We mogen blij zijn dat hij ervoor gekozen heeft nog een balletje aan te raken in de Eredivisie."

"Robben is een legende en een op en top sportman”, sluit Van der Meijde af. "Ik ga ervoor zitten als hij speelt. Je wilt toch weten of hij het nog kan. Of het bij mij nog kriebelt, als ik hem bezig zie? Mijn lever is niet zo gezond meer, dus laat maar, haha!"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore