De bal rolt

Juichen verboden – maar toch heeft iedereen zin in het nieuwe eredivisieseizoen

11 september 2020 20:31 Aangepast: 11 september 2020 21:35
De nieuwe eredivisiebal voor het seizoen 2020/'21 Beeld © ANP

Het clublied schalmt uit de speakers en je mag weer in de rij voor het goudgele sap met een witte kraag. Maar de start van de eredivisie ziet er dit keer anders uit dan normaal. Zeven verstokte voetballiefhebbers, van profs en ex-profs tot analisten en columnisten, over het komende seizoen.

Wij vroegen de zes liefhebbers of zij een beetje zin hebben in het nieuwe voetbalseizoen dat morgen begint. Want er hebben nogal wat veranderingen plaatsgevonden sinds het coronavirus roet in het eten gooide. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Eredivisie experimenteert per oktober met meer publiek'

Voetballers spelen niet langer voor een kolkend publiek en supporters moeten zich strikt aan de anderhalvemeterregel houden. Ze mogen ook niet zingen of roepen. De clubs zijn zelf verantwoordelijk voor het handhaven van de regels en de gemeente mag ingrijpen als dit 'fout' gaat. 

Jordens Peters (33), aanvoerder Willem II

"Morgen, als we de eerste competitiewedstrijd spelen, kan ik helaas nog niet starten. Ik heb nog een schorsing staan van vorig seizoen, toen ik tegen Feyenoord mijn vijfde gele kaart pakte. Ik moet vanaf de bank toekijken, maar ik heb er nog steeds veel zin in."

Jordens Peters. Jordens Peters.

"De sfeer in de groep is heel goed. De jongens hebben zin om weer te gaan voetballen. Wel is het jammer dat de sfeer in het stadion anders zal zijn. Soms kan het publiek je als het ware naar voren schreeuwen, dat is nu niet zo. Dat is jammer, want ik ben er toch wel achter gekomen dat fans heel erg bij het voetbal horen."

"Het zal een ander seizoen worden, dat wel. Zo kan het zijn dat spelers opeens niet mee kunnen spelen, omdat zij besmet zijn met corona. Maar bang voor een tweede golf ben ik niet. Ik heb wel het gevoel dat er altijd zal worden gevoetbald."

Bas Nijhuis (43), scheidsrechter

"Ik heb er eigenlijk wel zin in. We hebben zo lang geen voetbal gehad en ik miste de échte spanning om naar het stadion te gaan. Ja, het is jammer dat we met minder publiek spelen, maar ontzettend leuk dat het weer begint. Plus, voor ons als scheidsrechters zal het rustiger zijn: minder spreekkoren."

Bas Nijhuis. Bas Nijhuis.

"Ook voor de mensen thuis is het fijn. Lekker met een bord op schoot en voetbal kijken, daar wachten mensen op."

"Verder heb ik in het stadion een veilig gevoel, want wij worden veel getest. Als scheidsrechter moeten wij elke week een wattenstaafje in ons neus. Stel, ik heb een wedstrijd op zaterdag, dan moet ik mij maximaal twee dagen daarvoor laten testen. Ook zijn in het stadion speciale zones voor de mensen die getest zijn, zodat zij niet met andere mensen in aanraking komen."

Marcel van Roosmalen (52), columnist en Vitesse-supporter

"Ik heb er helemaal geen zin in. Je mag niet roken, niet schreeuwen, je moet twee meter uit elkaar zitten en een mondkapje op. Ik kijk het wel op televisie of in de bioscoop."

Marcel van Roosmalen. Marcel van Roosmalen.

"Over de veiligheid maak ik mij totaal niet druk. Het is hetzelfde als zitten in de trein, dat slaat ook nergens op. Alleen voor de tweede golf ben ik wel bang. Het zou niet leuk zijn als het weer onderbroken wordt."

"Ik heb zelf geen seizoenkaart gekocht. Alles wat vroeger voetbal vóétbal maakte, is verdwenen. Het is helemaal niet leuk meer om te kijken."

Henk Fraser (54), voetbalcoach bij Sparta 

"Laat ik voorop stellen dat ik er heel veel zin in heb, zeker omdat het zo lang heeft geduurd. Het is jammer dat we met minder publiek spelen, maar de spelers zijn net zo gemotiveerd als anders. De jongens zijn vooral met zichzelf bezig, het spel en hun plek in het team."

Henk Fraser. Henk Fraser.

"We wilden uiteraard liever dat alle supporters naar het stadion mochten komen, zowel voor de supporters als voor de spelers. Je haalt daar toch een stukje extra motivatie uit en dat heeft invloed op de uitvoering. Maar tegelijkertijd zijn we op dit moment blij met wat mag."

"Uiteindelijk vind ik dat échte motivatie en inspiratie uit jezelf komen. Dus dan moet je ook zonder publiek goed kunnen spelen."

Ronald de Boer (50), analist en oud-voetballer

"Het is lekker dat het voetbal weer begint, want het heeft lang geduurd voordat het balletje weer ging rollen. Het zal wel een omschakeling zijn, ook als analist. Het is gek dat je naar zo weinig mensen gaat kijken in een stadion dat normaal zó vol zit."

"Ik denk dat de spelers hongerig zijn: de jongens staan te popelen om het na maanden weer te laten zien. En kijk, voor sommige spelers werkt het publiek heel goed, maar sommigen hebben juist rust nodig. Het helpt hen dat ze niet worden uitgefloten."

Ronald de Boer. Ronald de Boer.

"Een gek jaar is het wel. Dus laten we hopen dat die tweede golf niet komt. Dit heeft niet alleen voor het voetbal grote gevolgen, maar op allerlei vlakken."

"Het is belangrijk dat iedereen afstand blijft houden en de hygiëne in acht neemt. Ikzelf ben niet bang voor besmettingen en de voetballers ook niet, denk ik. Zij spelen tenslotte in de buitenlucht."

Frank van Mosselveld (36), algemeen directeur RKC Waalwijk, oud-voetballer

"Tja, de competitie is vorig jaar abrupt geëindigd en mede daardoor zijn wij met RKC Waalwijk nog steeds in de eredivisie. Daar zul je mij dus niet over horen. In het seizoen hebben wij natuurlijk erg veel zin. Wel hopen wij snel terug te gaan naar het spelen voor kolkende massa's, maar alles beter dan een leeg stadion."

RKC coach Fred Grim (links) en Frank van Mosselveld (rechts). RKC coach Fred Grim (links) en Frank van Mosselveld (rechts).

"De spelers heb ik trouwens niet over het publiek gehoord. Of je nou voor 2.000 of voor 30.000 mensen speelt, het spel begint als het fluitje gaat."

"Ik vind het belangrijk dat die gasten zich focussen op de wedstrijd. Laat ons als directie maar regelen dat alles volgens goede protocollen verloopt. We doen er alles aan om de competitie uit te spelen en niet te hoeven stoppen vanwege een tweede golf. Ook intern letten we goed op de regels: we gebruiken drie kleedkamers voor de jongens en bij de lunch wordt voldoende afstand gehouden."

Piet (70), supporter FC Utrecht

"Ik ben nu 70 en vanaf mijn tiende ga ik al naar FC Utrecht: zestig jaar dus. M'n seizoenkaart voor dit jaar ligt klaar. Ondanks wat er gebeurt: die kaart blijf ik kopen. Ik heb er heel veel zin in."

"Dat er minder mensen in het stadion zitten, is jammer. Het is anders dan je gewend bent. Maar het gaat erom dat je de spelers weer ziet en een biertje kan drinken met je maten. Het is wat het is."

Piet. Piet.

"Voor de spelers denk ik dat het niet zoveel uitmaakt. Zij zijn geconcentreerd en merken niet zo veel meer van hun omgeving als het balletje rolt. Ik gok dat Utrecht in de top vier komt."

"Verder ben ik niet bang dat ik zelf besmet raak. Ik houd mij goed aan alle richtlijnen: anderhalve meter afstand en het dragen van een mondkapje. Ik doe wat ik moet doen, risico's loop je altijd"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eredivisie 2020/2021: dit zijn de nieuwe regels

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore