Voetbal

KNVB heeft nieuw reglement voor stopzetten competities

09 september 2020 12:09 Aangepast: 09 september 2020 13:53

De KNVB heeft de reglementen aangepast. Vanaf nu is vastgelegd wat er moet gebeuren als competities niet kunnen worden uitgespeeld. De KNVB werd dit voorjaar overvallen door het coronavirus, een onvoorziene omstandigheid waar in de reglementen niets over vermeld stond. Dat had grote gevolgen, met veel boze en teleurgestelde clubs tot gevolg.

In de nieuwe reglementen staat nu dat alle uitslagen worden geschrapt als de competitie nog niet halverwege is.

Geen promotie/degradatie

In de eredivisie gaat het om zeventien speelronden en in de eerste divisie om negentien, voor alle teams. "In die situatie is er geen ranglijst op grond waarvan kampioenschappen worden bepaald, Europese tickets worden toegekend en vindt er geen promotie en degradatie plaats", meldt de KNVB.

Als er wel meer dan de helft van het reguliere aantal wedstrijden is gespeeld, wordt er een ranglijst opgemaakt op basis waarvan de Europese tickets worden verdeeld.

Er vindt dan alleen promotie en/of degradatie plaats door de teams die op het moment van voortijdig stoppen al onherroepelijk zijn gepromoveerd of gedegradeerd.

Ook is alleen sprake van een kampioen als het desbetreffende team op dat moment al onherroepelijk kampioen is.

Europees

"In het geval dat alle teams ten minste 85 procent van de wedstrijden hebben gespeeld, wordt op basis van de ranglijst bepaald wie kampioen is, wie promoveert of degradeert en wie zich kwalificeert voor Europees voetbal", aldus de voetbalbond.

"Iedereen was verrast door de impact die de coronapandemie op het voetbal had. Niemand heeft eerder zo’n situatie meegemaakt. Mocht dit nog eens gebeuren, dan wil iedereen graag duidelijkheid hebben. Daarom hebben we in overleg met alle betrokken partijen deze reglementswijziging doorgevoerd. We zullen er altijd alles aan doen om de competities uit te spelen, maar mocht dat onverhoopt niet lukken, dan staat nu in elk geval vast hoe we de competities gaan afronden", zegt Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB.

Vorig seizoen

Afgelopen seizoen werd besloten de huidige ranglijst aan te houden voor het toewijzen van de Europese tickets. FC Utrecht was daar bepaald niet blij mee.

Kampioenen wees de KNVB ook niet aan en ook was er geen sprake van promotie en degradatie, tot woede van SC Cambuur en De Graafschap.

'Advocaten'

"Het is goed dat er nu vooraf duidelijkheid is. De spelregels zijn helder. Iedere club weet nu exact waar hij aan toe is voordat de competitie begint. Dat voorkomt Poolse landdagen en juridische gevechten waar vooral advocaten beter van worden", zegt Jan de Jong, directeur van de Eredivisie CV.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trainer Cambuur: geef ons die kampioensschaal

VTBL/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore