Termijn 3 op komst

Van Gaal bondscoach? Vijf redenen waarom hij het (niet) moet worden

31 augustus 2020 11:43 Aangepast: 31 augustus 2020 12:13

Louis van Gaal voor de derde keer bondscoach van het Nederlands elftal? Dat zou zomaar eens kunnen. De 69-jarige coach zou mogelijk wel weer zin hebben in een avontuur met de jongens in het oranje shirt. Die vacature staat open na het vertrek van Ronald Koeman naar Barcelona. Goed idee? Van Gaal terug? Wij geven je wat argumenten om je mening te vormen.

1. Prestaties in het verleden...

...bieden geen garantie voor de toekomst. We weten het. Maar toch noemen we het even. Want waar moeten we anders vanuit gaan? Misschien herinner je het laatste WK waar we aan meededen nog. In 2014 pakten we de bronzen plak, na een mooie 3-0 overwinning op Brazilië. De coach? Louis van Gaal. 

Een knappe prestatie, want het Nederlands elftal begon niet als één van de favorieten aan het WK. Van Gaal paste de speelwijze aan (5 verdedigers), en we belandden via Spanje (5-1), Australië (3-2), Chili (2-0), Mexico (2-1) en Costa Rica (na penalty's) in de halve finale. Daarin verloren we na penalty's van Argentinië.

Maar de eerste periode van Van Gaal verliep een stuk minder goed. Met een selectie vol wereldsterren haalde Oranje namelijk het WK van 2002 niet. Het beslissende duel werd met 1-0 verloren van Ierland. Er stonden mannen als Ruud van Nistelrooy, Patrick Kluivert, Jaap Stam, Marc Overmars en Edwin van der Sar in de ploeg.

Dat had beter gekund.

2. Een bak vol ervaring, maar wel op leeftijd

Zeg je Van Gaal, dan zeg je ervaring. Met zijn enorme staat van dienst zal menig voetballer goed opletten als hij iets te zeggen heeft. Hij coachte dus twee keer het Nederlands elftal, en was daarnaast de trainer van Ajax, AZ, Barcelona, Bayern München en Manchester United. Die ervaring kan van pas komen omdat hij het Nederlands elftal in krap een jaar tijd moet klaarstomen voor het EK (als dat volgende zomer wel doorgaat).

Veel ervaring dus, maar Van Gaal is inmiddels natuurlijk wel een beetje op leeftijd. 69 jaar oud is hij inmiddels. Is dat een probleem? Sommigen zullen vinden van wel, maar er zijn genoeg coaches van die leeftijd die nog net zo ambitieus zijn als toen ze begonnen. Denk maar aan Dick Advocaat en (iets langer geleden) Rinus Michels.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Van Gaal staat open voor bondscoachschap Oranje'

3. Fans zien het wel (en niet) zitten

"Van Gaal for president", "Nee niet weer Van Gaal", "Ik raad de KNVB aan hem vandaag nog te bellen", en "Nee, nee niet weer dat verdedigende voetbal." Zoveel mensen, zoveel meningen, en al helemaal als het over Van Gaal gaat. Na een rondgang op sociale media lijkt het erop alsof een meerderheid van de Nederlandse voetbalfans Van Gaal graag ziet komen, maar niet iedereen staat te springen.

Als je de meningen van voetbalkenners naast elkaar legt, dan moeten we er misschien wel blij mee zijn dat Van Gaal weer aan de bak wil. Commentator Jeroen Grueter twittert bijvoorbeeld: 

4. Van Gaal luistert naar zijn vrouw

We zeggen altijd: er zijn 17 miljoen bondscoaches in Nederland. Mannen, vrouwen, kinderen, iedereen weet het beter. Van Gaal heeft er geen geheim van gemaakt dat hij al zijn beslissingen in zijn leven neemt in samenspraak met zijn vrouw Truus. Het was genoeg geweest na zijn periode bij Manchester United, het was tijd voor het familieleven met Truus. "Ik had een afspraak om op mijn 55ste te stoppen, maar daar is al tien jaar bijgekomen", zei hij in 2018 bij het programma Zomergasten.

Mocht Van Gaal het nu weer gaan doen, dan weten we één ding zeker: hij heeft het overlegd en achter de schermen heeft Truus invloed. En een beetje vrouwelijke invloed op Oranje, dat kan misschien wel helemaal geen kwaad!   

Louis en zijn vrouw Truus. Louis en zijn vrouw Truus.

5. Wie anders?

Stel dat Van Gaal het niet doet, wat is dan het alternatief? We nemen een kijkje bij de bookmakers om te kijken wat zij ervan denken. Alleen bij SkyBet kun je een gokje wagen op de volgende bondscoach van Oranje. Zij hebben de Fransman Arsène Wenger als belangrijkste kandidaat genoteerd. Ook werkloos, ook een lange staat van dienst. Maar zit Nederland te wachten op een buitenlandse bondscoach? Waarschijnlijk niet. Het zou voor het eerst zijn sinds Ernst Happel in 1978.

Op 2: Erik ten Hag. Coach van Ajax, heeft al gezegd dat hij het nu niet gaat doen. Volgende: Dwight Lodeweges. Neemt nu het stokje over van Ronald Koeman, want was zijn assistent toen Koeman nog coach was. Lodeweges zou het kunnen blijven doen, maar de verwachting is wel dat er een nieuwe coach boven hem wordt geplaatst. 

Op 4: Frank de Boer. Was coach van Ajax, Internazionale, Crystal Palace en Atlanta United. Bij Ajax ging het goed, daarna mislukte veel, zo niet alles bij De Boer. Nu Oranje? Kan, maar lijkt onwaarschijnlijk. Op 5 vinden we de naam van Van Gaal, net voor Peter Bosz, die heeft gezegd dat hij het ooit zeker wil doen en hij zou ook een goede kandidaat zijn. Maar hij zit nu nog bij Bayer Leverkusen in Duitsland. 

Conclusie: een veel betere keus dan Van Gaal is op dit moment niet zomaar te vinden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De 10 meest legendarische Engelse uitspraken van Van Gaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore