Ga naar de inhoud
Ajax

Sportcardioloog: 'Blind had vermoedelijk hartstilstand of dreigende hartstilstand'

Beeld © Getty Images

Het was even schrikken toen Daley Blind tijdens het oefenduel met Hertha BSC plots naar de grond ging. De Ajacied kampte eerder al met hartproblemen en draagt inmiddels een ICD-kastje, een inwendige defibrillator die zijn hartritme bij stoornissen moet herstellen.

Tijdens de wedstrijd had Blind vermoedelijk een hartstilstand of een dreigende hartstilstand. Dat zegt sportcardioloog dr. Peter Peytchev tegenover het AD. "Het toestel levert een schok af bij een hartstilstand of een dreigende hartstilstand. Dit toestel weet precies op welk ogenblik het ertussen moet komen. Als dit geen hartstilstand was, dan had het waarschijnlijk geleid tot een hartstilstand."

Blind
Lees ook:
Blind naar de grond in oefenduel Ajax: voorlopig niet in actie

Peytchev wil overigens niet met 100 procent zekerheid zeggen dat het bij Blind ook ging om een hartstilstand. "Ik zeg waarschijnlijk omdat een ICD-kastje ook wel eens foutief afgaat. Ik las dat er nu een gil aan vooraf ging. Een gil betekent dat hij zich onwel voelt en vermoedelijk een ritmestoornis heeft. Hierdoor had dit voor mij veel weg van een terechte ICD-schok."

Blind
Lees ook:
Blind uit het niets naar de grond in Johan Cruijff Arena

Profvoetbal

Blind ligt er voorlopig even uit en volgens dokter Peychev is het niet uit te sluiten dat het einde carrière is voor de verdediger. Dat moet blijken uit het onderzoek na het afgaan van het ICD-kastje. "Blijkt de onderliggende hartconditie achteruit gegaan te zijn, dan wordt een speler wel eens gezegd: 'beter, stopt u'. Dat hangt allemaal af van de gradatie van de aandoening en de ernstigheid daarvan."

Tien tot vijftien jaar geleden was het geen optie om topsport te bedrijven met zo'n kastje, maar tegenwoordig wordt het per geval bekeken. Al is het volgens de sportcardioloog nog altijd niet ideaal. "Er zijn ook gevallen waarbij het goed blijft gaan. Het zijn er niet superveel, maar ze zijn er zeker."