'Bosz opvolger Ronald Koeman'

'De Oranje-spelers zullen Koeman dit gunnen'

18 augustus 2020 16:37 Aangepast: 18 augustus 2020 17:15
Beeld © Jerry Lampen

Het Nederlands elftal raakt bondscoach Ronald Koeman kwijt. De man, die eigenlijk pas na het EK zou vertrekken, tekent bij zijn droomclub FC Barcelona. Een oud-speler onder hem, RTL7-analist Theo Janssen, snapt Koemans keuze wel. "Die trein komt waarschijnlijk niet nog een keer voorbij."

Janssen gebruikt de metafoor van de trein bewust, met een lachje en een knipoog. Dat zit zo: Koeman ruilde in 2007 plotseling PSV in voor Valencia. De coach nam toen zelf de befaamde woorden 'een trein die maar één keer voorbijkomt' in de mond. Daar is hij met veel hoongelach tot in den treuren aan herinnerd, want Koeman werd al na een halfjaar ontslagen bij Valencia.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Koeman: 'Ik wil graag naar FC Barcelona'

De klus bij Barcelona lijkt op die hem te wachten stond in Valencia. Ook in de Sinaasappelstad moest Koeman een nieuw elftal opbouwen en moeilijke knopen doorhakken.

Zo moest hij afscheid nemen van oudgediende spelers die populair waren bij de fans en lastige lijntjes naar de bevriende pers hadden lopen. Uiteindelijk werd die strijd hem al heel snel fataal.

Droom

Ondanks de overeenkomsten met 'de trein naar Valencia', snapt Theo Janssen wel waarom Koeman toch naar Catalonië vertrekt. "Hij heeft al zo vaak aangegeven dat het zijn droom is om bij Barcelona te werken. Nu is die kans daar. Dan moet je een hele grote zijn om ze opnieuw te laten wachten."

Opnieuw ja, want Koeman werd ook al in januari dit jaar door Barça benaderd. Toen zei hij 'nee', omdat hij zich gecommitteerd had aan het Nederlands elftal. Hij wilde eerst het EK met Oranje doen, daarna zou de beruchte clausule in zijn contract met de KNVB wellicht in werking treden. Maar éérst dat EK.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Koeman slaat aanbod FC Barcelona af

Zeven maanden blijkt alles anders te zijn. "Corona kwam tussendoor", reageert Janssen. "Dat heeft veel overhoop gegooid. Het EK werd uitgesteld, Barcelona kwam toch weer. Als het je droom is, en je wilt die najagen, zeg dan maar eens een tweede keer 'nee'. Barcelona is misschien wel de grootste club ter wereld. Heel lastig hoor."

"We weten ook niet wat er in januari gezegd is", gaat Janssen verder. "Misschien hebben Koeman en Barcelona wel afgesproken na het EK sowieso weer bij elkaar te komen. Als dat toernooi vervolgens wordt verschoven, dan gelden er andere wetten. Door corona is er veel onzekerheid. Wie zegt dat het EK volgend jaar wél gespeeld kan worden? Moet hij dan tot in de eeuwigheid wachten? Ik snap hem wel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Koeman als speler onsterfelijk bij de Barça-fans

Zal het bij de Oranje-spelers echter niet wringen? Koeman zou met hen het EK doen, maar gaat die belofte nu niet inlossen. Kijken Memphis, Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong hem daar niet op aan?

"Ik denk juist dat ze allemaal blij zijn voor hem", zegt Janssen. "Koeman heeft de belangrijke jongens, denk ik, op de hoogte gebracht van zijn droomwens. Hij heeft ze al die tijd veel respect en vertrouwen gegeven, ze bij het hele proces betrokken. Dan zullen de spelers het hem gunnen, net als ik."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Frenkie de Jong speelde sleutelrol in aanstelling Schreuder'

De tv-analist vindt dat mensen niet te snel moeten oordelen. "Als iemand er op z'n werk goed op vooruit kan gaan, dan zetten we allemaal die stap. Maar als het om anderen gaat, dan gaan we ineens de moraalridders uithangen. Lekker makkelijk!"

'Mensen-mens'

Janssen, die als speler bij Vitesse samenwerkte met de trainer Ronald Koeman, omschrijft de coach als een 'mensen-mens'. "Hij stuurde me een keer voor straf naar het tweede elftal. 'Ik doe dat om een statement te maken, maar daarna kom je gewoon weer bij de groep en ga je weer spelen', zei Koeman tegen mij. Eerlijk en duidelijk, daar houd ik van."

"Maar bij het tweede raakte ik meteen zwaar geblesseerd (beenbreuk, red.). Een dag later verscheen Koeman als eerste aan mijn ziekenhuisbed. Hij voelde zich schuldig en sprak dat uit. Ik vond het mooi dat hij er stond. Voor zo iemand ren je het vuur uit de sloffen. Ik heb een groot respect voor de mens en trainer Koeman."

Hartproblemen

De hartinfarct die Koeman eerder dit jaar kreeg kan ook wel eens meespelen in zijn beslissing om Oranje te verlaten voor Barcelona. "Je weet niet wat het met je doet als persoon als je zoiets meemaakt. Je gaat je afvragen: 'kan ik straks mijn vak nog wel uitoefenen? Moet ik deze kans nu pakken?'. Daar kan alleen Koeman antwoord op geven. Maar ik kan me voorstellen dat zoiets een rol speelt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Koeman 3 weken na hartproblemen alweer aan tafel bij BEAU

Bosz opvolger

Janssen betreurt zijn vertrek bij Oranje wel. "Koeman heeft het goed gedaan. Iedereen is weer gaan geloven in het Nederlands elftal en het werd weer leuk om naar te kijken. Plezier en trots keerden terug. Het is jammer dat hij het niet afmaakt, maar laten we hem dit niet kwalijk nemen. Er is toch niets aan de hand? De nieuwe trainer heeft nog een jaar de tijd om toe te werken naar het EK. Zijn opvolger moet gewoon op dezelfde voet verder gaan."

En wie zou dat dan moeten zijn? "Peter Bosz vind ik van alle namen die voorbij zijn gekomen de beste kandidaat", zegt Janssen. "Hij heeft bewezen een goede trainer te zijn, die leuk voetbal speelt, dat wij graag in Nederland zien. Speelt hij met meer risico? Ja, maar dat heeft ook zijn charme, toch?"

"Louis van Gaal? Als je nu twee maanden voor het EK zou zitten en er moet snel orde op zaken gesteld worden, dan zou ik hem een goede keuze vinden. Maar ik vind dat de KNVB nu moet gaan voor een coach die ook het WK van 2022 kan doen."

Programma Nederlands elftal

Het is de verwachting dat de vaste assistenten van Ronald Koeman, Dwight Lodeweges en Patrick Lodewijks, het roer zullen overnemen voor de komende Nations League-wedstrijden. Daarna zal een echte vervanger van Koeman worden aangesteld.

Datum                      Wedstrijd                            Competitie

4 september             Nederland - Polen                Nations League

7 september             Nederland - Italië                 Nations League

7 oktober                  Nederland - Mexico             Oefenduel

11 oktober                 Bosnië - Nederland              Nations League

14 oktober                Italië - Nederland                 Nations League

11 november             Nederland - Spanje             Oefenduel

15 november            Nederland - Bosnië             Nations League

18 november            Polen - Nederland               Nations League

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore