Voetbal

Eredivisie kan vandaag vast Champions League-ticket binnenslepen

05 augustus 2020 10:16 Aangepast: 05 augustus 2020 11:10
De Braziliaan Neres nadat hij scoorde in de thuiswedstrijd tegen Juventus. Beeld © Getty

Met de hervatting van het Europese voetbal kan de bijna vaste rubriek over de coëfficiëntenpolonaise ook onder het stof vandaan gehaald worden. Zeker nu het Nederlands voetbal bij gunstige resultaten in de Europa League een vast Champions League-ticket voor komend seizoen binnen kan hebben.

Nederland staat op de huidige coëfficiëntenlijst op de negende plek en heeft een ruime voorsprong op concurrenten Oekraïne en Turkije. Echter hebben die twee landen met Shakhtar Donetsk en Istanbul Basaksehir in de Europa League nog een ijzer in het vuur. Zij komen vanavond in actie in de achtste finale van het tweede Europese toernooi en spelen tegen respectievelijk VfL Wolfsburg en FC Kopenhagen.

Beide clubs moeten ver doordringen in de competitie om Nederland uit de felbegeerde top 10 te drukken. De twee clubs hebben namelijk het nadeel dat het restant van de Europa League iedere ronde over één wedstrijd wordt gespeeld, waardoor zij minder punten kunnen behalen. De UEFA is de clubs wel tegemoet gekomen, door een zege met drie punten te belonen in plaats van twee, maar dat is nog altijd minder dan de vier punten (bij twee zeges) die clubs voor corona konden winnen. Overigens levert een nederlaag nu verrassend genoeg ook een punt op.

Tickets

Wanneer Nederland daadwerkelijk de plek in de top 10 van de coëfficiëntenlijst vasthoudt, mag de kampioen in het seizoen 2020-2021 rechtstreeks naar de groepsfase van de Champions League. Dit jaar moet Ajax nog afwachten of het direct toegelaten wordt tot het hoofdtoernooi. Als Olympique Lyon of Napoli het miljoenenbal wint, moeten de Amsterdammers alsnog voorronde spelen. Lyon en Napoli wisten zich namelijk niet via de eigen competitie te plaatsen voor het nieuwe Champions League-seizoen.

De nummer 2 van Nederland mag bij het behouden van een plek in de top 10 naar de derde voorronde van de Champions League. De bekerwinnaar gaat rechtstreeks naar de groepsfase van de Europa League, en de nummers 3 en 4 van de competitie naar de voorrondes van de Europa League.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore