Nieuws

Ook Nederlandse scheidsrechters trekken rood bij opzettelijk hoesten: 'Geen enkele twijfel'

03 augustus 2020 17:55 Aangepast: 03 augustus 2020 18:17
Beeld © Getty Images

In Engeland levert het opzettelijk hoesten in de richting van spelers of de scheidsrechter vanaf heden een directe rode kaart op, maar hoe gaat dat in Nederland?

"We snappen de insteek van de Engelse bond. Echter, kunnen we ons niet voorstellen dat spelers opzettelijk in iemands gezicht hoesten. Maar ook wij zullen moeten gaan kijken hoe met zulke situaties om te gaan", dat laat een woordvoerder van de KNVB in een reactie weten aan VTBL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rood voor opzettelijk hoesten in Engels voetbal

De KNVB sluit niet uit dat, indien nodig, de reglementen in de toekomst worden aangescherpt. "Het zal van de situatie afhangen. Mocht het daadwerkelijk voorkomen, dan gaan we kijken hoe we daarmee om moeten gaan."

Scheidsrechters

Voor Nederlandse scheidsrechters is er geen twijfel. Wanneer iemand opzettelijk in het gezicht hoest, kan die speler gaan douchen. "Ik zou vragen of 'ie wel goed bij zijn hoofd is. Als een speler het echt bewust doet, dan is dat rood. Mensen kunnen er ziek van worden en gaan er zelfs aan dood, dus voor mij is er geen twijfel. Ik ga er overigens wel vanuit dat de KNVB nog met richtlijnen komt hierover", aldus een vooraanstaande scheidsrechter die niet bij naam genoemd wil worden.

Ook een andere scheidsrechter, die eveneens anoniem wil blijven, is helder. "Ik begrijp deze maatregel wel. Als je het opzettelijk doet en van heel dichtbij, wetende dat je daarmee corona kan overbrengen op je tegenstander of scheidsrechter, dan is dat natuurlijk erg onsportief en gevaarlijk voor de gezondheid."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore