Achtergrondverhaal

Mario Götze: van droomdoelpunt naar PSV in 6 jaar tijd

06 oktober 2020 23:50
Beeld © PSV

Het is een warme zomeravond in Rio de Janeiro op 13 juli 2014. Duitsland neemt het in de WK-finale op tegen Argentinië. Na negentig minuten zonder doelpunten, is het tijd voor verlenging. Het lijkt af te stevenen op strafschoppen, maar dan is daar Mario Götze.

Op een voorzet van André Schürrle schiet hij de bal binnen en daarmee is Duitsland wereldkampioen. De wereld lijkt op dat moment aan de voeten te liggen van de dan 22-jarige middenvelder van FC Bayern München. Vanaf dan gaat het minder met zijn loopbaan, zes jaar later strijkt Götze transfervrij neer bij PSV.

Groot talent

Op 21 november 2009 staat er een klein jochie naast Jürgen Klopp om in te vallen tijdens het duel Borussia Dortmund - FSV Mainz 05. Het is Mario Götze. Op dat moment is de middenvelder pas 17 jaar oud. Een toekomstig wereldster lijkt die dag te zijn geboren.

Het seizoen daarop is Götze direct basisspeler bij Dortmund. In 33 wedstrijden scoort hij zes keer en levert hij maar liefst 15 assists af. Hij is erg belangrijk in het kampioensjaar van BVB. Ook de twee seizoenen daarna is hij bij Dortmund de grote kleine man. 

Stap naar München

Na drie seizoenen in het eerste van Dortmund neemt Götze een belangrijke beslissing. Hij besluit het Ruhrgebied te verlaten en stapt over naar rivaal Bayern München. In Dortmund is hij vanaf dat moment vijand nummer 1. 

Maar de kleine Mario lijkt stoïcijns en begint prima aan zijn tijd bij Der Rekordmeister. Hij speelt veel en is met tien doelpunten en negen assists belangrijk. Ook het jaar daarna is de Duitser bijna altijd een vaste waarde in München. Maar in de zomer van 2014 komt het kantelpunt in zijn loopbaan.  

Mario Götze in het shirt van Bayern Mario Götze in het shirt van Bayern

WK-held

Door zijn goede spel in de Bundesliga neemt Joachim Löw de middenvelder op in de selectie voor het WK van 2014 in Brazilië. Duitsland is dat toernooi in bloedvorm en haalt de finale. In die finale maakt uitgerekend Mario Götze in de verlenging de winnende treffer. Vanaf die dag gaat hij in Duitsland door het leven als 'WM-held'. Een titel die hem misschien wel teveel is geworden. 

Want na het WK wordt Götze nooit meer de oude. Bij Bayern raakte hij op het tweede plan en in 2016 keerde hij terug naar Dortmund. Daar werd het voormalig wonderkind weer in de armen gesloten, maar voetballend kon hij de verwachtingen niet waarmaken.

Door een complexe blessure speelde hij in zijn eerste seizoen slechts elf wedstrijden voor Die Borussen. Ook in de seizoenen daarna kon hij het verschil niet maken. Al had de voormalig international in 2018-2019 een opleving. In 26 wedstrijden, voornamelijk als spits, kwam hij tot zeven doelpunten en zeven assists. Maar de 90 minuten maakte hij eigenlijk nooit vol. 

Triest afscheid

Vorig seizoen was er definitief geen rol weggelegd voor Götze bij Dortmund. Slechts vijftien keer kwam hij binnen de lijnen, waarvan slechts zes keer meer dan een kwartier. Borussia besloot daarop het contract van de inmiddels 28-jarige voetballer niet te verlengen.

Op 1 juli van dit jaar vertrok de WK-held dan ook voor de tweede keer uit Dortmund. Dit keer niet voor een monsterbedrag, maar gratis. De kleine Götze blijkt nog over ambitie te beschikken en riep dat hij nog altijd de Champions League wil winnen. Met zijn stap naar PSV bewijst de WK-held van Duitsland dat hij sportieve ambitie verkiest boven het grote geld. In Eindhoven hoopt men dat hij zijn oude vorm weer weet te vinden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore