Stuk minder mensen

Bezoek voetbalwedstrijd wordt beproeving: aan deze regels moet je je houden

09 juli 2020 13:59 Aangepast: 09 juli 2020 14:15
Zoals voor de coronacrisis gaat het er in elk geval niet uitzien straks. Beeld © Getty Images

Er mag in Nederland weer worden gevoetbald met publiek. De KNVB publiceert vandaag een protocol met regels. Het betekent dat clubs 20 tot 40 procent van de stadioncapaciteit kunnen benutten. Alleen thuispubliek is welkom. "Even gezellig naar een voetbalwedstrijd met vrienden is er niet meer bij", zegt RTL Nieuws-sportverslaggever Marcel Maijer.

Volgens Maijer zijn wedstrijden met publiek met dit protocol best haalbaar. "Maar het levert wel enorm veel gedoe op. Voor iedereen. Voor de clubs, de spelers, stewards en de supporters. Je moet je aan zoveel regels houden." 

Om zo optimaal mogelijk gebruik te kunnen maken van de toegestane capaciteit kunnen clubs personen uit hetzelfde huishouden naast elkaar zetten. Datzelfde geldt voor jongeren onder de 18 jaar waarbij de 1,5 meter afstand onderling niet gehandhaafd hoeft te worden. 

Ticketverkoop

Mocht een club individuele tickets aanbieden, dan moet er tussen iedere stoel 1,5 meter afstand zitten. Op die manier mag een stadion slechts voor 20 procent gevuld worden. Clubs kunnen er ook voor kiezen om in tweetallen of drietallen te werken met jeugd onder de 18 jaar of mensen uit hetzelfde huishouden. Op die manier kan de bezettingsgraad omhoog. 

Het is de vraag of het nog wel leuk wordt op die manier, zegt Maijer. "Je kunt niet meer gewoon gezellig met een paar vrienden naar een wedstrijd toe. Uitwedstrijden mag je al sowieso niet bezoeken. Op de tribune zit je in principe alleen, behalve als je met een gezinslid kunt gaan. Die mag wel naast je zitten. Daar zullen clubs denk ik ook op gaan inzetten. Op die manier kunnen ze hun stadion nog tot 40 procent vullen. Anders tot slechts 20 procent."  

De belangrijkste punten uit het protocol:

  • Voor het stadionbezoek gelden de standaard coronaregels. 
  • Alle supporters die een wedstrijd bezoeken worden geregistreerd.
  • Tijdvakken voor binnenkomst in stadion. 
  • Uitsupporters zijn in de beginfase nog niet welkom. 
  • Gezinnen en jongeren kunnen bij elkaar zitten.
  • Bij individuele tickets geldt de anderhalvemeterregel.
  • Sta-tribunes mogen niet.

Uitsupporters

De reden dat uitsupporters in de beginfase nog niet welkom zijn, is dat er spanningen kunnen ontstaan tussen supportersgroepen waarbij het handhaven van de maatregelen lastig is. Daarbij komt dat de KNVB de clubs zoveel mogelijk de kans wil geven om seizoenkaarthouders binnen te laten ondanks de beperkingen. Op deze manier kunnen zij ook de uitvakken gebruiken.

Om drukte bij de ingangen te voorkomen gaat er met tijdvakken gewerkt worden. Het zou gaan om tijdvakken van 15 tot 20 minuten waarbij steeds een groep mensen toegelaten wordt tot het stadion. 

Alleen mensen uit hetzelfde huishouden mogen bij elkaar zitten. Alleen mensen uit hetzelfde huishouden mogen bij elkaar zitten.

Marcel Maijer: "Het stadion in- en uitkomen wordt een heel ding. Dat gaat per tribune, waar een tijdslot voor wordt afgegeven. Wellicht moet je dan twee tot drie uur van tevoren in een stadion zijn. Of erger: je club is net afgedroogd en je moet nog uren in het stadion wachten tot je naar huis mag." 

Gedragsregels

Supporters dienen zich ook anders te gedragen in de stadions. Zo is schreeuwen en juichen voorlopig verboden, gaf premier Mark Rutte onlangs al aan. Het kan je zelfs op een stadionverbod komen te staan.

De exacte regels daarvoor moeten overigens nog worden uitgewerkt en staan nog niet in het KNVB-protocol. Voor de start van de competitie zal hierover meer duidelijkheid komen.

Gezondheidscheck

Uiteraard gelden bij een stadionbezoek ook de standaard coronaregels. Houd altijd 1,5 meter afstand, was regelmatig de handen, hoest en nies in de binnenkant van de elleboog en blijf thuis bij klachten. 

In het stadion moeten bezoekers vervolgens een gezondheidscheck ondergaan. Als je één van de onderstaande vragen met 'ja' beantwoordt, dan mag je het stadion niet in. 

- Heb je de afgelopen 24 uur of op dit moment één of meerdere van de volgende (milde) klachten: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, benauwdheid, verhoging, koorts en/of plotseling verlies van reuk of smaak?

- Heb je op dit moment een huisgenoot/gezinslid met koorts en/of benauwdheidsklachten?

- Heb je het nieuwe coronavirus gehad (vastgesteld met een laboratoriumtest) en is dit in de afgelopen 7 dagen vastgesteld?

- Heb je een huisgenoot/gezinslid met het nieuwe coronavirus (vastgesteld met een laboratoriumtest) en heb je korter dan 14 dagen geleden contact gehad met deze huisgenoot/gezinslid terwijl hij/zij nog klachten had?

- Ben je in thuisisolatie omdat je direct contact hebt gehad met iemand waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is het speelschema van de 'Eredivisie Comeback'

Registratie

Maijer denkt dat de supporters zich wel aan de regels gaan houden. "Het zal toch ook veel minder druk zijn in stadions. Samenklonteren is sowieso niet toegestaan. Er zal echt een heel andere sfeer hangen. Er wordt streng gecontroleerd. Overtreding van de regels zorgt ervoor dat wedstrijden straks wellicht weer achter gesloten deuren moeten plaatsvinden. En je kunt zelfs een stadionverbod krijgen." 

Alle supporters die een wedstrijd bezoeken, worden geregistreerd. Bij eventueel geconstateerde besmettingen van personen die aanwezig zijn geweest bij een wedstrijd, moet namelijk een gedegen bron- en contactonderzoek kunnen worden uitgevoerd door de GGD. 

Start profvoetbal

Op 1 augustus gaat de bal weer rollen in Nederland. Dan gaat de 'FOX Sports Eredivisie Comeback' van start. Daarin oefenen Nederlandse profclubs onderling tegen elkaar. Ook publiek is dan weer welkom. De eredivisie start vervolgens op 12 september. De Keuken Kampioen Divisie begint al op 28 augustus. 

De clubs zullen voor die tijd een eigen plan moeten hebben dat wordt goedgekeurd door de Veiligheidsregio waarin hun stadion staat.

RTL Nieuws / VTBL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore