Nieuws

Stopzetten Belgisch voetbal ongegrond: alle beslissingen vernietigd

08 juli 2020 21:11 Aangepast: 08 juli 2020 21:15
Beeld © Getty Images

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft de beslissingen van de organisatie van de hoogste Belgische voetbalklasse rond het stilleggen van de competitie wegens de uitbraak van het coronavirus nietig verklaard. Waasland-Beveren had dit aangevochten, ten einde degradatie te voorkomen. De Raad van Bestuur van de Pro League komt donderdag bijeen voor crisisoverleg.

Op 15 mei besloot de Pro League dat het seizoen vanwege de uitbraak van het coronavirus niet meer zou worden hervat. Koploper Club Brugge werd tot kampioen uitgeroepen, nummer laatst Waasland degradeerde. De club besloot die beslissing aan te vechten bij het BAS. Het had zich op de laatste speeldag voor de play-offs eventueel nog kunnen handhaven.

Aangezien alle beslissingen van toen nu zijn vernietigd, is het ook niet helemaal duidelijk of Club Brugge zich kampioen mag blijven noemen. Juristen van alle betrokken partijen zijn het document van het BAS, bestaande uit 150 pagina's, aan het bestuderen. Mogelijk komt nu een competitie van achttien clubs - in plaats van zestien - weer in beeld, waardoor Waasland alsnog aan de Pro League zou kunnen deelnemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'AZ overweegt stappen om Champions League-ticket Ajax af te pakken'

"We hebben de hoop nooit opgegeven. De aanhouder wint: het BAS besliste dat Waasland-Beveren ten onrechte is gedegradeerd", zegt woordvoerder Martijn De Jonghe van Waasland-Beveren. "We vonden het heel bijzonder dat de kalender al bekend gemaakt werd, terwijl er nog juridische procedures lopen. Dit is een toch een kleine overwinning, al weten we natuurlijk niet wat er nog gaat gebeuren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore