Voetbal

'Meesterscout' Fühler: 'In de rust hoorde ik dat hij amateur was'

08 juli 2020 14:35 Aangepast: 08 juli 2020 17:21
Virgil van Dijk Beeld © Getty Images

Grads Fühler moet de scouting van FC Emmen vorm gaan geven. De meesterscout staat bekend als de ontdekker van Virgil van Dijk, al vindt hij dat zelf een beetje overdreven: "Ik hou er niet van om de verhalen mooier en groter te maken dan ze zijn."

Dat zegt de scout in gesprek met de NOS. Van Dijk viert vandaag zijn 29e verjaardag. Toen de Nederlander in de A1 van Willem II speelde ontdekte Fühler de verdediger. "Ik zou 's avonds een wedstrijd in België gaan kijken, maar pakte die middag onderweg nog even de wedstrijd van Willem II A1 tegen PSV A1 mee. Virgil heerste, won elk kopduel. Hij was wat flegmatiek, maar waarschijnlijk ook omdat het hem zo makkelijk afging."

Een helft

"Na een helft was ik al overtuigd", vervolgt de scout. "In de rust hoorde ik dat hij amateur was, nog niet eens met het eerste had meegetraind. De week daarna is Henk Veldmate nog eens gaan kijken en twee dagen daarna zat Virgil met zijn moeder in Groningen om een contract te ondertekenen."

Suárez

Fühler slaagde met Henk Veldmate en Hans Nijland erin om een andere wereldster, Luis Suárez, naar FC Groningen te halen. Dat was vooral te danken aan het doorzettingsvermogen van Nijland. "Hans was enorm slagvaardig. Hij had Suárez al een keer zien spelen, maar die raakte geblesseerd toen we er voor een tweede keer heen wilden. Hans heeft toen gewoon het risico genomen en meteen het geld op tafel gelegd, overtuigd als hij was van zijn talenten."

Miskoop

Diezelfde Fühler scout ook wel eens een mindere speler. "Ken je Femi Ajilore nog? Die hebben we allemaal wel zes keer bekeken. Allemaal enthousiast. Iets van 3,3 miljoen euro voor neergelegd. En dan komt het er niet uit. Ook die komt op mijn conto, hoor."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore