Coronaregels

Van Weert tipt: 'Test de voetbalsupporters!'

03 juli 2020 18:22 Aangepast: 03 juli 2020 19:09
Tom van Weert (links) in zijn tijd als speler van FC Groningen Beeld © Pro Shots / Paul Meima

Het zit nog diep bij Tom van Weert (30). Twee dagen geleden verloor de aanvaller van Aalborg de Deense bekerfinale, die stil kwam te liggen omdat fans van zijn club zich niet aan de coronaregels hielden. Hij hoopt dat Nederland er goed naar gekeken heeft en daar van leert. "Misschien is een alternatief beter."

Van Weert speelde voor FC Den Bosch, Excelsior en FC Groningen voordat hij in 2018 naar Denemarken verkaste. Bij Aalborg ging het dit seizoen lekker voor de man uit Sint-Michielsgestel. Zijn club eindigde in de top zes, mocht daarom in de kampioens-play-offs spelen en haalde ook nog eens de bekerfinale, tegen SønderjyskE.

Maar daarin ging het afgelopen woensdag mis. Fans van Aalborg hielden zich niet aan de coronaregels, het duel moest worden stilgelegd en er werden zelfs supporters gearresteerd. Tot overmaat van ramp ging de eindstrijd voor Van Weert en zijn ploeg ook nog eens verloren: 2-0.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Scheidsrechter legt Deense bekerfinale stil omdat fans geen 1,5 meter afstand houden

"Het was een unieke kans om de beker te winnen, de topploegen in Denemarken waren allemaal al in de ronden ervoor uitgeschakeld", blikt Van Weert terug voor RTL Nieuws. "Ik leefde er echt naar toe, de spanning werd vooraf goed opgevoerd. De sfeer beloofde ook wat, want er mochten voor het eerst weer meer fans aanwezig zijn."

Kippenvel

In totaal konden 2000 supporters plaatsnemen, nadat de regels voor bezoekers van voetbalwedstrijden in Denemarken waren versoepeld. "We kwamen aan bij het stadion en konden bijna niets zien door de rook. Onze fans waren fakkels aan het afsteken. Het leefde enorm. Tijdens de warming up zag ik dat de tribunes mooi waren opgedeeld in de verschillende clubkleuren. 'Wat heb ik dit gemist, lekker!', zei ik nog tegen mezelf. Er was meer sfeer dan verwacht, een kippenvelmoment. Nu kon het toch niet meer misgaan?"

'Een bom?'

Wel dus, en ook nog eens op een bizarre manier. In de eerste helft legde de scheidsrechter het spel plotseling stil. De verwarring sloeg toe bij de hoofdrolspelers. "Niemand wist wat er aan de hand was. De spelers niet, de trainers niet, de teammanagers niet. We hadden niets gezien of gemerkt en de scheidsrechter wilde niets zeggen. Daardoor schrokken we. Ik hoorde iemand zeggen: 'Is er iets buiten het stadion, een bom ofzo?'. Je gaat de gekste dingen denken."

Uiteindelijk werd de reden uitgelegd. Bepaalde mensen op de tribune hielden zich niet aan 'het nieuwe normaal': genoeg afstand houden van elkaar. En aangezien de verantwoordelijke Deense minister op de tribune zat, werd er nogal strikt gehandhaafd.

"Een klein groepje fanatiekelingen van ons zat te dicht op elkaar en ging de discussie aan met stewards en de handhavers. Dat duurde te lang. Wij vroegen: 'moeten wij als spelers er iets van zeggen?', maar dat hoefde niet. Onze assistent-trainer heeft het geprobeerd, maar ook dat hielp niet. De emotie was te hoog opgelaaid bij sommige supporters."

Oud-Ajacied

Al met al lag de wedstrijd een kwartier stil. De fans die niet wilden luisteren werden het stadion uitgezet en er vielen zelfs arrestaties. Toch wil Van Weert deze onderbreking niet de schuld geven van de uiteindelijke nederlaag.

"Nee, want de tegenstander heeft daar ook allemaal last van gehad. Wat wel echt niet meehielp, is dat meteen na de hervatting onze aanvoerder geblesseerd van het veld moest. Oud-Ajacied Lucas Andersen, een heel belangrijke speler voor ons. Kort daarop viel de 1-0, een van richting veranderd schot. Daar kwamen we niet meer bovenop."

Contrast

Na afloop dus geen feestje met de fans die zich wel gedroegen, maar een pijnlijke aftocht. "Wij zaten droevig en stil in de kleedkamer, even verderop hoorde je spelers helemaal uit hun dak gaan. Het contrast kan niet groter zijn dan na een finale. We hadden ook nog eens verplichtingen na de wedstrijd, samen met de spelers van SønderjyskE. Zij zaten aan het bier en de champagne, wij met onze tassen op schoot. We wilden niets liever dan in de bus stappen en die 3,5 uur zo snel als mogelijk naar huis rijden." 

"Het is een domper, die nog wel even in mijn systeem zit", gaat Van Weert verder. "We kunnen ook geen Europees voetbal meer halen via de competitie, dus we kunnen niets meer bereiken. Nu ziet het seizoen er opeens totaal anders uit…"

Alternatief

Aalborg heeft officieel afstand genomen van de fans die niet wilden luisteren. De wet in Denemarken wordt na één incident niet meteen weer aangepast , maar Van Weert hoopt wel dat Nederland hier van leert.

"Het is gewoon moeilijk voor mensen in een stadion om zich in het heetst van de strijd perfect te gedragen. Het is geen bioscooppubliek. Bij voetbal komen veel meer emoties kijken. Zijn dit soort maatregelen dan wel haalbaar? Dat moet iedereen zich afvragen, denk ik. Misschien is een alternatief beter. Namelijk: alle bezoekende fans testen. Als je niet besmet bent, krijg je een speciale code waarmee je het stadion in kan. Zo is er toch controle. Dan is het niet zo erg als Feyenoord-fans elkaar in de armen vallen, als in de laatste minuut de winnende tegen Ajax valt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore