Tan en Gullit

Commissie Mijnals wil racisme in het voetbal 'buitenspel' zetten

03 juli 2020 10:17 Aangepast: 03 juli 2020 11:44
Beeld © ANP

De KNVB heeft een commissie samengesteld die racisme in het voetbal moet tegengaan. In de zogenoemde commissie Mijnals, genoemd naar de eerste voetballer van Surinaamse afkomst die het Nederlands elftal haalde, hebben onder anderen Ruud Gullit, Humberto Tan, Arnhems burgemeester Ahmed Marcouch en voormalig Oranje-international Daphne Koster zitting.

In deze commissie zitten verder Jacinta Lieuwes (voorzitter ODIN ’59), Marjan Olfers (hoogleraar sport en recht), Robert Geerlings (advocaat, zaakwaarnemer en oud-voorzitter van de Sportraad Amsterdam) en Jeroen Visscher (organisatieadviseur en oud-gastdocent van de opleiding Coach Betaald Voetbal). 

Afschuwelijke beelden

Voorzitter Humberto Tan noemt de racisme-rel rondom Excelsior-speler Mendes Moreira als pijnlijk voorbeeld van racisme op de Nederlandse velden."Na de afschuwelijke beelden van FC Den Bosch - Excelsior werd het weer pijnlijk duidelijk dat we racisme en discriminatie in het voetbal echt buitenspel moeten zetten", zegt Tan.

In De Telegraaf gaat hij in op nog wat andere voorbeelden. "Ik schrok ook toen 28 van de 38 aanvoerders uit het betaalde voetbal zeiden dat er sprake was van racisme en discriminatie.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aanvoerders betaald voetbal: er is meer racisme dan jullie weten

Banaan naar Menzo

Tan voegt daar nog aan toe. "En ik vind het heel pijnlijk als Ajax-keeper André Onana aangeeft dat een transfer naar een Italiaanse club niet is doorgegaan, omdat hij zwart is. Kennelijk is er nog te weinig veranderd, nadat Stanley Menzo als keeper van Lierse SK een banaan naar zich toe kreeg gegooid. En ik weet van een gekleurde speler dat zijn trainer – kortgeleden – zei dat hij zich niet hoefde te schminken voor het Sinterklaasfeest.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Italiaanse club wilde Onana niet vanwege zijn huidskleur'

De commissie Mijnals komt ten minste vier keer per jaar samen en zal met adviezen komen over wat de bond kan doen om racisme uit te bannen.

Humphrey Mijnals voetbalde vanaf eind jaren 50 voor het Utrechtse Elinkwijk en later voor DOS. Hij kwam tot drie interlands. Mijnals overleed vorig jaar op 88-jarige leeftijd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet en KNVB presenteren aanpak racisme voetbalstadions

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore