Coronaregels

Zingen in het voetbalstadion? Kans op drie maanden stadionverbod

02 juli 2020 16:44 Aangepast: 02 juli 2020 18:51
Fans in Denemarken op afstand van elkaar Beeld © Getty Images

Supporters die straks in een voetbalstadion de coronaregels overtreden, riskeren een stadionverbod van drie maanden. Dat staat in de nieuwe 'richtlijnen termijn stadionverbod' van de KNVB. De voetbalbond geeft wel aan dat clubs eerst in gesprek moeten gaan met fans die de regels overtreden in plaats van ze meteen te weren.

De voetbalbond heeft de Covid-maatregelen toegevoegd aan de richtlijn, nu het kabinet toeschouwers toestaat onder strikte voorwaarden. Wat de KNVB precies verstaat onder het overtreden van de regels die horen bij het coronavirus, wordt niet verder uitgelegd. Wel is duidelijk dat er beperkingen gelden.

Niet zingen of juichen 

Zo moeten clubs bij de ingang controleren of supporters ziekteverschijnselen vertonen. Binnen het stadion moeten fans anderhalve meter afstand in acht nemen en mogen ze niet zingen of juichen. Als supporters zich niet aan deze regels houden, riskeren ze een stadionverbod. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Publiek per 1 juli weer welkom in voetbalstadions, op 1,5 meter

Eerst gesprek

De KNVB laat weten dat het niet de bedoeling is om fans die per ongeluk iets te dichtbij staan of uit pure emotie toch juichen meteen op een stadionverbod te trakteren: "We geloven niet dat straffen en stadionverboden de eerste stap zouden moeten zijn. We adviseren clubs om niet te snel naar dit middel te grijpen en de clubs en supportersverenigingen voldoende ruimte te geven om (dezelfde week nog) in gesprek te gaan met de betreffende supporter(s) om ze te wijzen op de mogelijk verregaande gevolgen voor de club en het betaalde voetbal."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore